Για μία ακόμα εβδομάδα το ταξίδι μας συνεχίζεται. Από το νέο βιβλίο του Γιάννη Μανέτα, στην επανέκδοση του “Queer” παράλληλα με την έξοδό του στους κινηματογράφους κι από εκεί σε τρεις στάσεις που αγγίζουν τον άνθρωπο με άξονες την αγάπη, το περιβάλλον και την αδρεναλίνη που πηγάζει μέσα από το μυθιστόρημα της “νύχτας”. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά όσα ξεχωρίσαμε.

“Tα Δαρβινικά δεινά”, του Γιάννη Μανέτα (Εκδόσεις Διόπτρα)
Τι είπε πραγματικά ο Δαρβίνος; Γιατί μια κατά βάση βιολογική θεω­­ρία κίνησε το ενδιαφέρον τόσο διαφορετικών ως προς την ιδεολογία και τη συγκρότηση φιλοσόφων, οικονομολόγων και κοινωνιο­λό­γων; Τι βρήκαν εκεί ο υπέρμαχος των αγορών Χέρμπερτ Σπένσερ, ο συγγραφέας του Κομμουνιστικού Μανιφέστου Καρλ Μαρξ και ο αναρ­χικός ακτιβιστής Πιοτρ Κροπότκιν; Πώς τα ίδια τα γραπτά του Δαρβίνου έγιναν επιστημονικό άλλοθι για τους απολο­γη­τές μιας άδικης κοινωνικής δομής, η οποία εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια βλέπει την ανισότητα δύναμης και πλούτου ως τη φυσική ανθρώπινη κατάσταση; Γιατί η ίδια γραμμή σκέψης θεωρεί τον πόλεμο έμφυτο δαρβινικό χαρακτηριστικό με προσαρμοστική αξία, και συνεπώς αναπόφευκτο; Πώς μια επιστημονική θεω­ρία για την εξέλιξη των οργανισμών και τη φυσική επιλογή οδήγησε στο κίνη­μα του κοινωνικού δαρβινισμού και στην αποτρόπαιη ευγονική των ναζί; Γιατί μετά το σύντομο μεταπολεμικό διάλειμμα ο κοινωνικός δαρβινισμός αναβιώνει στην εποχή του νεοφιλελευθερισμού, όπου χωρίς ντροπή εξυμνείται από αρκετούς πολιτικούς ηγέτες, συστη­μικούς διανοητές, επιστήμονες και διαμορφωτές της κοινής γνώμης; Πώς μια ανθρωπότητα με τη σημερινή κοινωνική και οικονομική δομή και την εκκωφαντική ανισότητα θα διαχειριστεί την επερχόμενη κλιματική κρίση και τους κινδύνους της Βιοτεχνολογικής Επανάστασης;

Υπάρχει άραγε κάτι που θα μπορούσε να ονομαστεί ανθρώπινη φύση;

“Queer”, του Oυίλιαμ Μπάροουζ (Εκδόσεις Τόπος)
Όταν ξεκίνησα να γράφω αυτό το συνοδευτικό κείμενο για το Queer ήμουν καθηλωμένος συγγραφικά, με παντελή απουσία θέλησης να το γράψω, ένα συγγραφικό αδιέξοδο δεσμευτικό σαν ζουρλομανδύας: «Ρίχνω μια ματιά στο χειρόγραφο του Queer και αισθάνομαι πως πολύ απλά δεν μπορώ να το διαβάσω. Το παρελθόν μου ήταν ένα δηλητηριασμένο ποτάμι από το οποίο είχα την τύχη να δραπετεύσω, και το οποίο ακόμα αισθάνομαι ως άμεση απειλή, χρόνια μετά τα γεγονότα που καταγράφονται − πρόκειται για κάτι αρκούντως οδυνηρό ώστε να δυσκολεύομαι να το διαβάσω, πόσο μάλλον να γράψω γι’ αυτό. Κάθε λέξη και χειρονομία μού προκαλεί ανησυχία». Η αιτία της απροθυμίας μου γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρη όταν αναγκάζω τον εαυτό μου να παρατηρήσει προσεκτικά: κινητήρια και δημιουργική δύναμη του βιβλίου αποτελεί ένα γεγονός το οποίο δεν αναφέρεται ποτέ, μάλιστα οποιαδήποτε αναφορά σε αυτό αποφεύγεται συστηματικά: το ατύχημα του πυροβολισμού της γυναίκας μου, της Τζόαν, τον Σεπτέμβριο του 1951.

“Θα σ΄αγαπώ όπως και να είσαι”, της Ντέμπι Γκλιόρι (Εκδόσεις Πατάκη)
Ο Μικρός είναι κακόκεφος κι αυτό του δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα. Η Μαμά τού προτείνει να πάνε μια βόλτα ώστε να ησυχάσει, αλλά ο Μικρός εξακολουθεί να είναι ανήσυχος. Πώς γίνεται να τον αγαπά ακόμα η Μαμά, παρότι αλλάζει τόσο συχνά η διάθεσή του; Ο Μικρός και η Μαμά αλεπού, που τους έχουμε γνωρίσει στο πολυαγαπημένο μπεστ σέλερ «Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει», μας θυμίζουν ότι η αγάπη δεν αλλάζει και διαρκεί για πάντα, όπως κι αν είναι τα κέφια του καθενός!

“Οικονομική Κλίματος”, του Richard S.J. Tol (Εκδόσεις Gutenberg)
Ο συγγραφέας Richard S.J. Tol μας παρέχει μια μοναδική εισαγωγή στα οικονομικά και την πολιτική της κλιματικής αλλαγής. Εξηγεί τα βασικά επιστημονικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα που σχετίζονται με τα οικονομικά της κλιματικής αλλαγής χωρίς να προϋποθέτει καμία προηγούμενη γνώση. Οι θεματικές που πραγματεύεται αφορούν τη βέλτιστη πολιτική για το κλίμα, το κόστος μείωσης των εκπομπών ρύπων και την οικονομική μεγέθυνση χωρών και περιφερειών λαμβάνοντας υπόψη το σημερινό πλαίσιο. Επίσης μελετά τις καινούργιες εξελίξεις και την ανησυχητική έλλειψη προόδου σχετικά με τη μείωση των εκπομπών ρύπων με βάση τα δεδομένα για την εκτίμησή τους. Το βιβλίο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για την οικονομική του κλίματος και τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, καθώς και σε φοιτητές ανεξαρτήτως επιπέδου συναφών γνωστικών αντικειμένων όπως είναι τα οικονομικά του περιβάλλοντος, η οικονομική γεωγραφία και οι διεθνείς σχέσεις.

“Μην κολυμπάς τη Νύχτα”, της Άντζελα Ζιούτη (Εκδόσεις Παρέμβαση)
Ανατρεπτικό μυθιστόρημα μυστηρίου με φόντο τον αινιγματικό θάνατο του γκαλερίστα Γιώργου Μαράτου στην Πάτρα. Ο πενηνταδυάχρονος Αλέκος Γουλιάμης είναι ένας πετυχημένος συγγραφέας βιβλίων λογοτεχνίας που έχει κατακτήσει μία μεγάλη μερίδα του αναγνωστικού κοινού. Όταν ο επιστήθιος φίλος του και διακεκριμένος ψυχίατρος Νίκος Βρανάς τον προτρέπει να γράψει ένα σενάριο για τη τηλεόραση, δεν έχει καμία έμπνευση. Τον καθηλώνει, όμως, η καινούργια του ένοικος. H κομψή νέα γυναίκα, η Θεανώ Μοσχονά τον μαγεύει με την παγερή ομορφιά της και το αυστηρό ύφος της. Ο σύζυγός της ήταν ο πατρινός γκαλερίστας Γιώργος Μαράτος που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, τη νύχτα που βρέθηκε πνιγμένος στην παραλία των Βραχναίικων. Η αστυνομία δεν έπαψε να ερευνά την υπόθεση, καθώς από την αρχή δεν αποκλείστηκε η εγκληματική ενέργεια. Αυτοκτονία ή δολοφονία; Κι αν πρόκειται για δολοφονία, ποιος να είναι άραγε ο δράστης; Μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια, όλοι όσοι εμπλέκονται στο γαϊτανάκι της σύντομης ζωής του είναι ύποπτοι. Το έργο αυτό αναπλάθει τον κόσμο μέσα από τους χαρακτήρες του και ισορροπεί ανάμεσα στην έλλειψη και την υπερβολή, στο αναγκαίο και το αυτάρκες, στον έρωτα και τη μοναξιά. Με αναφορές στην Αρόη, στα Ψηλά Αλώνια, στην Ακτή Καλογριάς και στη Γέφυρα Ρίο Αντίρριο, οι ήρωες κινούνται στο αχαϊκό τοπίο και ένα ερώτημα μένει αναπάντητο: τι σκότωσε τελικά τον Γιώργο Μαράτο; «Γιατί “θάρρος” είναι η ικανότητα να έρχεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με αυτό που σε τρομάζει περισσότερο. Και να το κατακτάς. Μόνο έτσι έχει σημασία ότι κάποτε έζησες. Άλλωστε, νεκρός θα είσαι για πολύ καιρό».

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.