Στον μαγικό κόσμο της σκέψης και των βιβλίων το “Τζόκερ” μπορεί να συναντηθεί με το “Δημοψηφίσματα και ΜΜΕ” και να ανοίξουν έναν διάλογο. Αυτή είναι η δυναμική και το πνεύμα της οξυμένης σκέψης που δε μένει στην επιφάνεια των πραγμάτων, αλλά επιδιώκει συνδέσεις και εξερεύνηση δεύτερων μηνυμάτων. Από το 1720 μέχρι το χρονικό παρόν μπορεί να έχουν υπάρξει διαδοχικές και πολυεπίπεδες επαναστάσεις, ο κόσμος όμως δεν παύει να αναζητεί ηθική, αλληλεγγύη και ανθρωπιά.

“Δημοψηφίσματα και ΜΜΕ”, του Γιώργου Πλείου (Εκδόσεις Τόπος)
Το βιβλίο ερευνά τον ρόλο των ΜΜΕ στα σύγχρονα δηµοψηφίσµατα, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούσαν τις σχέσεις ορισµένων χωρών µε την Ε.Ε. Εξετάζονται κυρίως τα δηµοψηφίσµατα σε Ιρλανδία (2008), Μ. Βρετανία (2016), Ιταλία (2016) και Ελλάδα (2015). Ιδιαίτερη έµφαση δίνεται στο ελληνικό δηµοψήφισµα, καθώς το ερχόµενο καλοκαίρι συµπληρώνονται 10 χρόνια από τη διεξαγωγή του. Για τον σκοπό αυτό αξιοποιούνται τα αποτελέσµατα έρευνας για τη στάση των ΜΜΕ, η οποία πραγµατοποιήθηκε υπό την επιστηµονική ευθύνη του συγγραφέα µε οµάδα συνεργατών του. Ακολούθως, αναλύεται η αντίφαση µεταξύ της στάσης των κυρίαρχων ΜΜΕ, τα οποία υποστήριξαν εντόνως το «Ναι», και της στάσης του εκλογικού σώµατος το οποίο τελικώς ψήφισε µε µεγάλη πλειοψηφία υπέρ του «Όχι».

“Τα Κορίτσια του Λα Μπαλέν”, της Ζουλιά Μαλίε (Εκδόσεις Μεταίχμιο)
Τρεις γυναίκες. Μια ανελέητη γη. Μια ιστορία ξεχασμένη για αιώνες.

Παρίσι, 1720. Η προϊσταμένη του νοσοκομείου καλείται να επιλέξει εκατό περίπου «εθελόντριες» για να τις στείλει στη Λουιζιάνα, όπου πρόκειται να παντρευτούν Γάλλους αποίκους. Στο ταξίδι αναπτύσσεται μια απρόσμενη φιλία μεταξύ της Σαρλότ, ενός δωδεκάχρονου ορφανού με κοφτερή γλώσσα, της Πετρονίλ, μιας άφραγκης νεαρής αριστοκράτισσας, και της Ζενεβιέβ, μιας «αγγελοποιού». Όπως και οι υπόλοιπες γυναίκες πάνω στο Λα Μπαλέν, δεν γνωρίζουν τίποτα για το τι τους περιμένει στην άλλη πλευρά του ωκεανού· ούτε για τις σχέσεις που θα χτίσουν ούτε για τις αντιξοότητες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ούτε για τις προδοσίες που θα υπομείνουν σε αυτό τον άγριο και όμορφο τόπο.
Το επικό μυθιστόρημα Τα κορίτσια του Λα Μπαλέν παντρεύει αληθινά ιστορικά γεγονότα, περιπέτεια και συναισθηματικό βάθος, χαρίζοντάς μας ένα μυθιστόρημα για τη φιλία και τη γυναικεία επιθυμία, αλλά και για τους τρομερούς συμβιβασμούς που πρέπει να κάνουν οι γυναίκες για να επιβιώσουν.

“Τζόκερ”, των Λένα Μαντά και Κλαίρης Θεοδώρου (Εκδόσεις Ψυχογιός)
1 – ΕΝΑ ΡΙΦΙΦΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ «ΛΑΦΥΡΑ».
2 – ΔΥΟ ΔΙΔΥΜΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΣΕ «ΠΟΛΕΜΟ».
3 – Η «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ», Η ΝΟΡΑ, Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΠΙΝΙΚΗ, ΣΕ ΝΕΑ ΥΠΟΘΕΣΗ.
15 – ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ «ΤΕΚΜΗΡΙΑ» ΦΥΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΘΥΡΙΔΕΣ.
22 – ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ «ΕΥΡΗΜΑΤΑ» ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΖΩΩΝ.

Η τύχη…
Θεά ή δαίμονας;
Ευχή ή κατάρα;
Αφετηρία ή προορισμός;

Ένας Ιούδας που δεν προδίδει με το φιλί του, αλλά σκοτώνει όσους τον έχουν προδώσει.
Ένας δίδυμος αδελφός με το σημάδι του Κάιν.
Ένα τετράφυλλο τριφύλλι χωρίς φύλλα και…ένα Τζόκερ.
Που μπορεί να έχει ακόμα και τέσσερα πόδια!

Η Νόρα Δενδρινού, ο Νικόλας Παναγιωτίδης και η Ελπινίκη Ντόκα, μαζί με παλιούς γνώριμους αλλά και νέους συνεργάτες, αναμετριούνται με μια καινούργια υπόθεση όπου ακόμα και ο θάνατος είναι θέμα τύχης.

“Δωδεκάτη Φεβρουαρίου”, του Δημήτρη Χριστόπουλου (Εκδόσεις Ποταμός)
Η Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012 είναι μια μέρα που σημαδεύτηκε από την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου και τη μεγάλη διαδήλωση εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών/τριών. Την ίδια μέρα που το κέντρο της Αθήνας «φλέγεται» από την εξέγερση, καίγονται και οι δίδυμοι κινηματογράφοι της Σταδίου. Το «σημείο μηδέν» στον ιστορικό χρόνο της Μεταπολίτευσης γίνεται ο χωρόχρονος δράσης 21 ιστοριών-αφηγηματικών σεκάνς. Πρωταγωνιστούν αντιήρωες των οποίων η ζωή σημαδεύτηκε από το φωτεινό σκοτάδι των κινηματογραφικών αιθουσών, από τις εναλλαγές φωτός και σκιάς, σε μια
πόλη που ποτέ δεν κοιμάται και πάντα φλέγεται. Η συλλογή διηγημάτων “Δωδεκάτη Φεβρουαρίου” κινείται μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας, επιχειρώντας να φωτίσει τις συνέχειες και ασυνέχειες μεταξύ ατομικού και συλλογικού ιστορικού χρόνου, όταν το τραύμα της οικονομικής κρίσης συμφύρεται με τη στάχτη από τα αποκαΐδια του πολιτισμού.

“Εσείς που θα ζήσετε μετά από εμάς”, του Ερβέ Λε Κορ (Εκδόσεις Εικοστού Πρώτου)
Ένα βράδυ, στα μέσα του 21ου αιώνα, όλα σβήνουν. Φαίνεται σαν βλάβη ή διακοπή ρεύματος όπως αυτές που συμβαίνουν συχνά σ’ έναν κόσμο που βαίνει προς το τέλος του, παραδομένος στις ελλείψεις, στις κρίσεις, στις πανδημίες. Αυτή τη φορά όμως το ρεύμα δεν επανέρχεται κι επικρατεί χάος. Σε μια μεγάλη επαρχιακή πόλη, μια νεαρή γυναίκα, η Ρεβέκα, και ο σύντροφός της ο Μαρτέν φέρνουν παρ’ όλ’ αυτά στον κόσμο ένα παιδί, τη μικρή Αλίς. Αλλά τη μέρα που το ηλεκτρικό δίκτυο καταρρέει, ο νεαρός πατέρας δεν επιστρέφει σπίτι του. Για τη σύντροφό του, το άγχος δεν σταματάει να μεγαλώνει. Τρεις γενιές αργότερα, η Νουρ και η κόρη της η Κλάρα, κληρονόμοι γυναικών που από μάνα σε κόρη αναμετρήθηκαν με το χάος, πορεύονται με τον Μαρσό και το γιο του τον Λεό. Προσπαθούν να επιβιώσουν από την πείνα, τις κακοκαιρίες και τη βία σε μια χώρα αφανισμένη, όπου ωστόσο η αγάπη δεν το βάζει κάτω μπροστά στη βαρβαρότητα. Ο Le Corre αφηγείται την ιστορία τριών γενιών γυναικών διατρέχο-ντας τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους. Δείχνει, επιλέγοντας προσεκτικά τις λέξεις του, τι σημαίνει να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις σε έναν κόσμο όπου όλες οι ωμότητες είναι δυνατές, κυρίως όταν αυτές στρέφονται κατά των γυναικών.

 

☞︎ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.