Η εβδομάδα μυρίζει καλοκαίρι απ’ τα πεζοδρόμια, τα δάχτυλα που γλιστράνε στις σελίδες, την ανάγκη να χαθείς σε έναν άλλο τόπο, να ξεχάσεις ή να θυμηθείς. Αυτά τα πέντε βιβλία, αν και τελείως διαφορετικά σου δίνουν ακριβώς αυτό: άλλο ένα είδος παρηγοριάς. Τα βιβλία της εβδομάδας μας ταξιδεύουν και μας συντροφεύουν ως αντίδοτο στη μοναξιά.

“Καθαρή Σκέψη”, του Shane Parrish (Εκδόσεις Πατάκης) 

Πώς µπορούµε να κάνουµε καλύτερους συλλογισµούς; Γιατί οι άνθρωποι παίρνουν κακές αποφάσεις; Γιατί µερικοί άνθρωποι έχουν µονίµως καλύτερα αποτελέσµατα από άλλους οι οποίοι έχουν τις ίδιες πληροφορίες; Πώς µπορώ να κάνω σωστές επιλογές πιο συχνά και να µειώσω την πιθανότητα µιας κακής έκβασης, όταν διακυβεύονται ζωές; Μας έχουν µάθει να επικεντρωνόµαστε στις µεγάλες αποφάσεις και όχι στις επιλογές που κάνουµε σε συνηθισµένες στιγµές, χωρίς καν να το συνειδητοποιούµε. Ωστόσο αυτές οι συνηθισµένες στιγµές συχνά έχουν µεγαλύτερη σηµασία για το µέλλον µας από τις µεγάλες αποφάσεις. Η Καθαρή Σκέψη, µέσα από εµπειρίες και µαθήµατα ζωής (µερικά από ανθρώπους που έγραψαν ιστορία στον τοµέα τους), µε στοιχεία από τις νευροεπιστήµες, τα οικονοµικά της συµπεριφοράς και την ψυχολογία, µας διδάσκει βήµα βήµα να αναγνωρίζουµε και να ελέγχουµε τα ασυνείδητα αντανακλαστικά µας.

“Η βιβλιοθήκη των δανεικών καρδιών”, της Λούσι Γκίλμορ (Εκδόσεις Ψυχογιός) 

Δύο νεαροί εραστές. Εξήντα χρόνια. Ένα βιβλίο-μυστήριο που αναζητά τη λύση του. Η Κλόι Σάμσον ζορίζεται εδώ και καιρό. Προσπαθεί να φροντίσει τα τρία μικρότερα αδέλφια της, να βρει τον εαυτό της και να τα βγάλει πέρα οικονομικά. Κοντεύει να φτάσει στα όριά της, όταν στη βιβλιοθήκη όπου εργάζεται βρίσκει μια σπάνια έκδοση από ένα βιβλίο της δεκαετίας του ’60. Αποφασίζει ότι πρόκειται για σημάδι πως η τύχη της αλλάζει, και το παίρνει μαζί της. Και πράγματι, ο γκρινιάρης μοναχικός γείτονάς της κάνει μια υπέρογκη προσφορά για να το αποκτήσει. Περίεργη, η Κλόι παρατηρεί πιο προσεκτικά το βιβλίο και βρίσκει στα περιθώριά του τις σημειώσεις δύο εραστών από τότε που το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε… Όταν αρχίζει να ακολουθεί τα στοιχεία, η Κλόι ανακαλύπτει ότι αυτό δεν είναι το μοναδικό βιβλίο που υπάρχει με σημειώσεις των εραστών και έτσι παρασύρεται σε ένα λογοτεχνικό κυνήγι θησαυρού. Η απορία της όμως παραμένει: Τι συνέβη στους άτυχους εραστές που αλληλογραφούσαν στα περιθώρια τόσο πολλών διαφορετικών βιβλίων; 

“Ιδρώτας”, της Emma Healey (Εκδόσεις Διόπτρα) 

Η ζωή της Κάσι ορίζεται από τη φυσική της κατάσταση. Περνά τις μέρες της μετρώντας θερμίδες, ποσοστά λίπους και μυϊκού ιστού στο σώμα της. Οι προπονήσεις της γίνονται όλο και πιο δύσκολες, το τρέξιμό της όλο και πιο γρήγορο. Όλοι οι παλιοί της φίλοι, οι φίλοι που είχε όταν ήταν εθισμένη στη ζάχαρη και την κακή διατροφή, τη ζηλεύουν. Η Κάσι απέκτησε αυτή τη φυσική κατάσταση κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του πρώην συντρόφου της, του personal trainer Λίαμ. Τη διάλεξε από το πλήθος, την εκπαίδευσε, την είχε πάντα υπό τον έλεγχό του. 

“Φόνος στο Πικέρμι”, της Νανάς Ρούσσου (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια) 

Ήρεμες μέρες στο Πικέρμι – εκεί όπου οι «Συμμαθήτριες», πέντε παλιές αρσακειάδες, έχουν έρθει, χάρη σ’ ένα γύρισμα της τύχης, να φτιάξουν από κοινού μια νέα ευτυχισμένη καθημερινότητα με τα μαγικά φίλτρα της οικειότητας, της συνενοχής και της μπιρίμπας!  Όμως ο διάβολος δεν λείπει απ’ τον παράδεισο. Η καινούργια φίλη τους, μια εύπορη και αξιοσέβαστη κυρία της περιοχής, βρίσκεται δολοφονημένη, χωρίς κανένα λόγο, μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Το αστυνομικό τμήμα Ραφήνας-Πικερμίου, που πρώτη φορά αντιμετωπίζει μια τόσο σπουδαία υπόθεση, έχει πέσει σε βαθιά, θολά νερά. Η οικογένεια και οι στενοί φίλοι του θύματος –τυπικά ύποπτοι, κατά τα φαινόμενα αθώοι, αλλά και μάρτυρες συνταρακτικών αποκαλύψεων– βοηθούν απρόθυμα το έργο της αστυνομίας, προστατεύοντας το όνομα και την υπόληψή τους. Τότε αναλαμβάνουν δράση οι Συμμαθήτριες, που σαν καλές μαθήτριες μελετούν τον ανεξήγητο φόνο, αναλύουν με προσοχή τα δεδομένα και συνθέτουν τη λύση – σαν μια λαμπρή, κωμικοτραγική όσο και μακάβρια παράσταση. 

“Χρόνια Δοκιμασίας”, του Δημήτρη Χριστόπουλου (Εκδόσεις Πόλις) 

Άνθρωποι που ο συγγραφέας γνώρισε, τίμησε και αγάπησε, βιβλία που μελέτησε, τόποι με ιστορικό φορτίο που τον σημάδεψαν, από την Πρέσπα και το ελληνικό βουνό ως τη ζούγκλα της Κολομβίας, τα ηφαίστεια της Ισλανδίας, το κομμουνιστικό νεκροταφείο της Τασκένδης. Η Ελλάδα στη γειτονιά της με το δικό της βαρύ φορτίο: το Μακεδονικό, τα ελληνοτουρκικά, τα ελληνοαλβανικά. Οι πρόσφυγες και η εδραιωμένη μετά το 2015 πολιτική της ανάσχεσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο αγώνας για ιθαγένεια στους μετανάστες και τα παιδιά τους ως υπόθεση δημοκρατίας. Η Δύση, η οποία όσο απομακρύνεται χρονικά από το αντιφασιστικό συμβόλαιο του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου τόσο εθίζεται στην Ακροδεξιά και ερωτοτροπεί με τον πόλεμο. Οι πόλεμοι που γενικεύονται εφιαλτικά. Η υπόθεση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεσμών, το κύρος των οποίων αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες «παράπλευρες απώλειες» της ελληνικής κρίσης. Η ίδια η ελληνική κρίση, η οποία ονομαστικά έληξε, ουσιαστικά όμως παρατείνεται ως μια εδραιωμένη συνθήκη βιοτικής επισφάλειας, ένα νέο καθεστώς. Τέλος, η αντιφατική υπόθεση της Αριστεράς στη χώρα μας, από τη νίκη στην απαξίωση, και το όλον ελληνικό πολιτικό σύμπτωμα με τα δικά του κεκτημένα και αδιέξοδα. 

Αυτή η εβδομάδα, λοιπόν, είναι γεμάτη ιδρώτα, σκέψη, δοκιμασία και καρδιές. Πώς να τη βαρεθείς; Πάρε ένα βιβλίο μαζί σου και βγες. Ή μείνε μέσα. Το θέμα δεν είναι που είσαι. Το θέμα είναι να αφήσεις κάτι να σε αλλάξει, έστω και για λίγες σελίδες. 

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Instagram.