Γεωγραφία, τεχνητή νοημοσύνη, ένας φάρος, οι εντερικές παθήσεις και ένα μυθιστόρημα που θα συζητηθεί δίνουν ραντεβού στις επιλογές αυτής της εβδομάδας. Εξερευνούμε μονοπάτια διαφορετικά μεταξύ τους και ταξιδεύουμε με στόχος νέες γνώσεις και εμπειρίες. Ας μη χάνουμε χρόνο όμως κι ας δούμε τις επιλογές μας … 

“Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας – βιβλίο κουίζ”, του Τιμ Μάρσαλ (Eκδόσεις Διόπτρα)
Πόσο καλή είναι η γνώση σας για τον κόσμο γύρω σας; Διασκεδάστε, μόνοι ή με παρέα, με αυτό το διαδραστικό κουίζ και ανακαλύψτε ποιος είναι ο καλύτερος εξερευνητής του καναπέ! Τεστάρετε τις γεωγραφικές και γεωπολιτικές σας γνώσεις και ανακαλύψτε το γεωγραφικό σας IQ με τη βοήθεια του best seller συγγραφέα Tim Marshall. Καλύπτοντας κάθε περιοχή του πλανήτη, το βιβλίο, που είναι σχεδιασμένο για να σας διασκεδάσει και παράλληλα να διευρύνει τις γνώσεις σας για τον κόσμο, σας «εξετάζει» με μια ποικιλία από ερωτήσεις, παζλ, παιχνίδια λέξεων και χάρτες.

Η ελληνική έκδοση είναι εμπλουτισμένη με θέματα από την ελληνική γεωγραφία και γεωπολιτική:

• Ποιος ποταμός ξεκινά από τα Ιμαλάια και τελειώνει στον κόλπο της Βεγγάλης;
• Σε ποια χώρα της Ευρώπης ζει ο μεγαλύτερος ελληνικός πληθυσμός εκτός Ελλάδας;
• Η Αυστραλία είναι η πιο ξηρή ήπειρος στον πλανήτη. Σωστό ή Λάθος;
• Πόσες ζώνες ώρας υπάρχουν στον Βόρειο Πόλο; 1 ή 24;
• Ποια ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επισήμως την Ελλάδα στις 15 Ιανουαρίου 1822; 

“Eργοδότης μου είναι ένας αλγόριθμος”, των Antonio Aloisi και Valerio De Stefano (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) 
Από την εργασία σε πλατφόρμες μέχρι την οικονομία της περιστασιακής απασχόλησης και τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης, της αλγοριθμικής διαχείρισης και της ψηφιακής επιτήρησης στους χώρους εργασίας, η τεχνολογία έχει σαρωτικές επιπτώσεις στη ζωή όλων μας, επειδή αναδιαμορφώνει την αγορά εργασίας και ασκεί πιέσεις στους κοινωνικούς θεσμούς. Σε αντίθεση με παλαιότερες αναλύσεις, που μιλούσαν για τον κίνδυνο απαξίωσης της ανθρώπινης εργασίας, το βιβλίο αυτό υποστηρίζει ότι τα ψηφιακά εργαλεία μάλλον θα υποκαταστήσουν διευθυντικές λειτουργίες και θα εντατικοποιήσουν τις διαδικασίες παραγωγής στους χώρους δουλειάς, παρά θα διευκολύνουν τη μαζική αντικατάσταση θέσεων εργασίας. Η τεχνολογία δεν είναι σε καμιά περίπτωση ουδέτερη. Μπορεί και πρέπει να ελέγχεται, έτσι ώστε η πρόοδος να ευνοεί το σύνολο της κοινωνίας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό σύμμαχο, από την αποθήκη μέχρι το εργοστάσιο και το γραφείο, αλλά πρέπει να αξιολογείται με όρους κοινωνικής και πολιτικής βιωσιμότητας. Ωστόσο, παραμένουν κάποια σύνθετα ερωτήματα: Μπορεί να συμφιλιωθεί η ευελιξία με την προστασία της εργασίας; Πώς θα υποστηρίξουμε την καινοτομία; Τι θα γίνει με τη διάχυτη επιτήρηση της εργασίας μέσω της τεχνητής νοημοσύνης; Θα κυριαρχήσει η περιστασιακή απασχόληση σε κάποιους τομείς; Τι μπορούν να κάνουν οι κοινωνικοί εταίροι και η πολιτική τάξη για να διαμορφώσουν ένα αποτελεσματικό ρυθμιστικό πλαίσιο;  Χρησιμοποιώντας μελέτες περιπτώσεων και παραδείγματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τούτο το βιβλίο προσφέρει μια πυξίδα πλοήγησης στον κόσμο του ψηφιακού μετασχηματισμού και των διαθέσιμων ρυθμιστικών δυνατοτήτων, και προτείνει έναν νέο οδικό χάρτη για την εποχή μας, μια εποχή ριζικών ψηφιακών εξελίξεων. 

“Στο Φάρο”, της Βιρτζίνια Γουλφ (Eκδόσεις Δώμα) 
Η κυρία Ράμζυ είπε στον Τζέιμς, τον εξάχρονο γιο της, πως, αν είναι καλός ο καιρός, θα πάνε αύριο εκδρομή στο Φάρο. Δεν θα είναι καλός ο καιρός, σχολία­σε ο κύριος ­Ράμζυ, ο φιλόσοφος. Παραθερίζουν στη νήσο Σκάυ, στη Σκωτία, στο εξοχικό τους — το αντρόγυνο με τα οχτώ παιδιά του. Έχουν και φιλο­ξενούμενους. Τον Τάνσλυ τον άθεο, που στη ζωή του τα κατά­φερε χωρίς βοήθεια, και είναι θυμωμένος. Τον Ουίλ­λιαμ Μπανκς που σέβεται τον κύριο Ράμζυ, αλλά τον βλέπει και λίγο υποκριτάκο. Την Λίλυ Μπρίσκοου που θέλει να ζωγραφίζει, μα ακόμα δεν έχει παντρευτεί. Δεν υπάρχει ευτυχία μεγαλύτερη απ’ το γάμο, σκέφτεται η κυρία Ράμζυ, και είναι βέβαιη πως οι κόρες της το καταλαβαίνουν αυτό. Ο κύριος Ράμζυ σκέφτεται πως απέτυχε. Δικαιούται να ξεκουραστεί; Θέλει συμπόνια.  Έξω δεν συμβαίνουν πολλά. Μέσα η ζωή βράζει. Ο χρόνος περνά. 

“Ιδιοφυές Έντερο”, της Έμιλι Λίμινγκ (Eκδόσεις Ψυχογιός) 
Αισθάνεστε κουρασμένοι και πεσμένοι; Νιώθετε πρήξιμο και δυσφορία; Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε;
Όλα αυτά είναι μηνύματα που το έντερό σας στέλνει στον εγκέφαλό σας, και έχει έρθει η ώρα να αρχίσετε να τα λαμβάνετε υπόψη. Ξεκλειδώστε τα μυστικά του δεύτερου εγκεφάλου σας και τον τρόπο που το μικροβίωμα του εντέρου σας επηρεάζει όχι μόνο την πέψη, αλλά τόσο τη διάθεση όσο και την πνευματική σας διαύγεια.
Η κορυφαία ειδικός στο πεδίο του μικροβιώματος, δρ Έμιλι Λίμινγκ, σε αυτό το βιβλίο θα σας διαφωτίσει, με βάση τα πιο πρόσφατα επιστημονικά πορίσματα, για τη σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου, δίνοντάς σας 10 απλές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν:

– να νιώσετε χαρούμενοι και γεμάτοι ενέργεια
– να γλιτώσετε από τις λιγούρες
– να τρώτε έξυπνα
– να ενισχύσετε τη λειτουργία του εγκεφάλου σας.
Και όλα αυτά χωρίς να απαρνηθείτε τα φαγητά που αγαπάτε, χωρίς να μετράτε θερμίδες, αλλά με περισσότερη νοστιμιά και τρισεκατομμύρια καλά βακτήρια. 

“Ο Θάνατος έρχεται στο Μάρλοου”, του Ρόμπερτ Θόρογκουντ (εκδόσεις Πατάκη) 
Η ήσυχη επαρχιακή πόλη στις όχθες του Τάμεση έχει ξαναβρεί τους νωχελικούς ρυθμούς της, έναν χρόνο μετά τις τρεις δολοφονίες που τη συντάραξαν κι έγιναν η αιτία για να γνωριστούν και να συστήσουν τη Λέσχη Φόνων του Μάρλοου η Τζούντιθ, η Σούζι και η Μπεκς. Το μόνο συναρπαστικό γεγονός στον ορίζοντα είναι ο επικείμενος γάμος ενός μεγαλόσχημου πολίτη του Μάρλοου, του σερ Πίτερ Μπέιλυ, με τη νοσοκόμα του. Την παραμονή, ο σερ Πίτερ οργανώνει δεξίωση στο επιβλητικό αρχοντικό του πάνω στον Τάμεση, όπου παρευρίσκονται και οι τρεις φίλες. Ένας φοβερός πάταγος θα τις οδηγήσει στον εντοπισμό του οικοδεσπότη, νεκρού, καταπλακωμένου από ένα βαρύ έπιπλο μέσα στο γραφείο του. Το γραφείο ήταν κλειδωμένο από μέσα και το κλειδί βρίσκεται στην τσέπη του θύματος, πράγμα που οδηγεί την αστυνομία στο να αποκλείσει το ενδεχόμενο της δολοφονικής ενέργειας. Η Τζούντιθ όμως διαφωνεί… 

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.