Φιλόσοφοι, καθηγητές, ο Πάπας που έφυγε από τη ζωή. Απλοί στοχαστές της ζωής που καταγράφουν όσα βίωσαν και ένιωσαν πως μπορούν να μας απαλλάξουν από το άγχος, τη μοναξιά και την κατάθλιψη που μαστίζουν την εποχή μας. Ας ξεκινήσει η καταβύθιση κι ας μη μακρηγορούμε, λοιπόν … 

“Η Τέχνη της ανάλαφρης ζωής”, του Yung Pueblo (Εκδόσεις KeyBooks) 
Ο Yung Pueblo μάς καθοδηγεί σ’ ένα ταξίδι επιστροφής σε αυτή την αρχική ελαφρότητα. Μέσα από τη δική του διαδρομή από το σκοτάδι της αυτοκαταστροφής στην αναγέννηση της αυτογνωσίας, μας δείχνει πώς ν’ αφήσουμε πίσω όσα μας βαραίνουν και να δημιουργήσουμε χώρο για περισσότερη ειρήνη και αγάπη. Δεν πρόκειται για μια γρήγορη λύση, αλλά για μια διαδικασία στην οποία μαθαίνουμε ν’ αφήνουμε, να συγχωρούμε και να προχωράμε. Με γραφή γεμάτη ενσυναίσθηση και σοφία, ο Pueblo μοιράζεται προσωπικές ιστορίες και πρακτικά εργαλεία που μας βοηθούν: 

• Να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε τον εαυτό μας 
• Να αποδεσμευτούμε από το παρελθόν μας 
• Να αναπτύξουμε αυθεντικές σχέσεις 

Τελικά, Η τέχνη της ανάλαφρης ζωής μαθαίνεται. Θέλει χρόνο και είναι μια επιλογή που κάνουμε ξανά και ξανά. Είσαι έτοιμος να τη ζήσεις; 

“Ανάμεσα σε Ψεύτες”, του Thomas Ericson (Εκδόσεις Διόπτρα) 
Μετά τη μεγάλη επιτυχία του Ανάμεσα σε ηλίθιους έρχεται το νέο best seller του Thomas Erikson. Μελέτες δείχνουν ότι δύο άτομα που δεν έχουν γνωριστεί ποτέ στο παρελθόν θα πουν τρία ψέματα μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά της συνάντησής τους. Καταπληκτικό! Αλλά γιατί; Γιατί επιλέγουμε να λέμε ψέματα ακόμα κι όταν ξέρουμε ότι είναι λάθος; Για να προστατέψουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε; Για να αναδείξουμε την πιο κολακευτική εικόνα του εαυτού μας; Για να κερδίσουμε έναν στιγμιαίο έπαινο; Ή μήπως υπάρχουν πολύ πιο σκοτεινοί λόγοι για τους οποίους λέμε ψέματα; Στο “Ανάμεσα σε Ψεύτες” ο ειδικός στην ανθρώπινη συμπεριφορά Thomas Erikson αποκαλύπτει τους ψυχολογικούς λόγους για τους οποίους λέμε ψέματα και τον αντίκτυπο που έχει το ψέμα στις σχέσεις μας. Με τη βοήθεια του μοντέλου συμπεριφοράς που έγινε πασίγνωστο στο Ανάμεσα σε ηλίθιους ανακαλύψτε πώς θα εντοπίσετε τους ψεύτες στη ζωή σας και θα διαλύσετε οριστικά την εξαπάτησή τους. 

“Η ζωή είναι μικρή”, του Ντιν Ρικλς (Εκδόσεις Πατάκη) 
Το αναπόδραστο του θανάτου µοιάζει να αντιστρατεύεται τις προσπάθειες να δηµιουργήσουµε µια ζωή µε νόηµα. Κι όµως, όπως µας θυµίζει στο περιεκτικό αυτό βιβλίο, που συνοµιλεί, µεταξύ άλλων, µε τον Σενέκα και το Περί της συντοµίας της ζωής, ο Αυστραλός φιλόσοφος Dean Rickles, «ζωή χωρίς θάνατο θα ήταν σαν να παίζεις τένις χωρίς το δίχτυ». Μόνο οι περιορισµοί —και ο θάνατος είναι ο απόλυτος περιορισµός— δίνουν νόηµα στις πράξεις µας. Για τον Rickles, η αξία της ζωής βρίσκεται στην πεπερασµένη φύση της και η γνώση αυτή είναι το κλειδί για να ζήσουµε συνειδητά, αποφεύγοντας την παγίδα της αναβλητικότητας και της αναποφασιστικότητας.  Το “Η ζωή είναι µικρή” είναι ένα απελευθερωτικό και εµπνευσµένο βιβλίο για τη συντοµία της ζωής ως καταστατικής συνθήκης και ουσίας, από την οποία απορρέει το ίδιο το νόηµά της. Υπενθυµίζοντάς µας πόσο πολύτιµος είναι ο χρόνος που έχουµε στη διάθεσή µας, ο Rickles µάς προσκαλεί να ξανασκεφτούµε πώς θα µπορούσαµε να τον αξιοποιήσουµε στο έπακρο. 

“Ελπίδα: Aυτοβιογραφία του Πάπα Φραγκίσκου” (Εκδόσεις Gutenberg) 
Μια αυτοβιογραφία δεν είναι το ιδιωτικό μας αφήγημα, είναι περισσότερο οι αποσκευές μας για το ταξίδι. Και οι αναμνήσεις δεν είναι μόνο αυτό που θυμόμαστε, αλλά αυτό που μας περιέχει. Δεν μιλούν αποκλειστικά για όσα συνέβησαν, αλλά για όσα θα συμβούν. Μοιάζει σαν χτες, κι όμως είναι αύριο. Όλα γεννούνται για ν᾽ ανθίσουν σε μια αιώνια άνοιξη. Στο τέλος, ένα πράγμα θα πούμε μονάχα: δεν θυμάμαι τίποτα στο οποίο να μη βρίσκεσαι Εσύ. 

“Σπάνιο να σου τύχει καλός άνθρωπος”, της Φλάννερυ Ο’Κόνορ (Εκδόσεις Αντίποδες)
Στην πιο διάσημη συλλογή διηγημάτων της, η Ο’Κόννορ, με το γκροτέσκο χιούμορ και το αδυσώπητο βλέμμα της, διερευνά τις ηθικές, πνευματικές και ψυχικές ανισορροπίες της μεταπολεμικής Αμερικής: μια οικογενειακή εκδρομή με απρόβλεπτα βίαιη κατάληξη, ένας φαινομενικά αθώος πωλητής Βίβλων, μια απροσδόκητη εγκυμοσύνη, ένας βετεράνος που βυθίζεται στην άνοια, ένας πρόσφυγας που ανατρέπει τις ταξικές και φυλετικές ισορροπίες σε ένα αγρόκτημα. Η ρευστότητα των ανθρώπινων σχέσεων, η ύπουλη εισβολή της τεχνολογίας, η μάταιη αναζήτηση της πίστης, η διάρρηξη των ταυτοτήτων και της οικογένειας, οι έμφυλες και φυλετικές εντάσεις, η συνύπαρξη του ειρωνικού με το τραγικό, κάνουν τη βαθιά Αμερική της Ο’Κόννορ έναν τόπο που μοιάζει πολύ με τον δικό μας. 

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.