Το 2024 είχε πολλά και σημαντικά βιβλία που το κάνουν να μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας. Το 2025 ανέτειλε και μαζί του ξεκίνησε το πρώτο δικό μας αναγνωστικό ταξίδι σε όμορφα μονοπάτια που διευρύνουν τους ορίζοντές.

“Πίσω από το Πέπλο”, του Τεύκρου Μιχαηλίδη (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)
Τα μαθηματικά του 20ού αιώνα είναι ένα θαυμαστό ψηφιδωτό από καινούργιες ιδέες και νέες εφαρμογές των παλαιότερων, μεταξύ των οποίων ιδέες και θεωρίες που, ενώ δεν συμφωνούν με την ανθρώπινη διαίσθηση, σε πολλές περιπτώσεις βρήκαν εφαρμογή στην καθημερινότητά μας. Το βιβλίο αυτό όμως, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι ένας φόρος τιμής στους ανθρώπους στους οποίους χρωστάμε τούτη τη γνώση. Κι αν το στερεότυπο που πολλοί έχουν στο μυαλό τους για τους μαθηματικούς είναι εκείνο του μοναχικού και εκκεντρικού επιστήμονα, εδώ θα βρείτε μια πλειάδα χαρακτήρων — άλλων εξωστρεφών και παιχνιδιάρηδων, άλλων ασκητικών, άλλων βασανισμένων, άλλων απλώς κατατρεγμένων από τα τρομακτικά γεγονότα που σημάδεψαν τον αιώνα που πέρασε. Όπως είπε και ο ίδιος ο Χίλμπερτ, ας ανασηκώσουμε το πέπλο, κι ας δούμε πώς συνυφαίνονται η ιστορία, η ανθρώπινη φύση και η μαθηματική ευφυΐα, και με ποιον τρόπο όλα αυτά έχουν επηρεάσει άμεσα τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, σκεφτόμαστε και αντιλαμβανόμαστε την παγκόσμια γλώσσα της φύσης σήμερα.

“Οι Μεταμορφώσεις της Γης” του Πίτερ Φρανκοπάν (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια)
Μια επαναστατική νέα ιστορία: πώς η κλιματική αλλαγή συνέτεινε δραματικά στην ανάπτυξη –και την καταστροφή– των πολιτισμών στο πέρασμα του χρόνου Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα, αλλά η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι καινούριο. Από το Μπιγκ Μπανγκ μέχρι σήμερα, από την πτώση του πολιτισμού της κοιλάδας του Μότσε στη Νότια Αμερική ως αποτέλεσμα του Ελ Νίνιο μέχρι τις ηφαιστειακές εκρήξεις στην Ισλανδία που είχαν αντίκτυπο στην Αίγυπτο και συνέβαλαν στην κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το κλίμα και το περιβάλλον έχουν διαμορφώσει τη φυσική ιστορία και την ιστορία της ανθρωπότητας. Σε μια συγκλονιστική αφήγηση που διατρέχει τους αιώνες και τις ηπείρους, ο πρωτοποριακός συγγραφέας των Δρόμων του μεταξιού δείχνει ότι η ανθρώπινη χρησιμοποίηση και εκμετάλλευση τη Γης απέφερε τεράστια οφέλη, συχνά όμως με ανυπολόγιστο τίμημα.

“Οι Γητευτές”, του Τζέιμς Ελρόι (Εκδόσεις Κλειδάριθμος)
Λοs Άντζελεs, 4 Αυγούστου 1962. Η πόλη βράζει εξαιτίαs του καύσωνα. Η Μέριλιν Μονρόε πεθαίνει από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών. Μια στάρλετ σε ταινίεs β΄ διαλογήs πέφτει θύμα απαγωγήs. Η υπερτιμημένη Αστυνομία του Λοs Άντζελεs αντιδράει υπερβολικά. Ο αρχηγόs τηs Αστυνομίας Μπιλ Πάρκερ θέλει να κερδίσει κάτι από την υπόθεση. Η ιστορία τηs Μονρόε δείχνει πολλά υποσχόμενη. Καλεί τον Φρέντι Όταs. Τον Φρέντι Ο. που κάνει ό,τι γουστάρει: βρόμικοs πρώην μπάτσοs, τοξικομανήs και εκβιαστήs, που ζει σύμφωνα με το μότο «Η ευκαιρία είναι αγάπη». Ο Φρέντι πιάνει δουλειά. Αντιλαμβάνεται ότι ο θάνατοs τηs Μέριλιν και η απαγωγή τηs στάρλετ αποτελούν έναν δηλητηριώδη γρίφο που μόνο ο ίδιοs έχει τα κότσια και το μυαλό να ξεδιαλύνει. Τον παρακολουθούμε να συντρίβει όσουs στέκονται εμπόδιο στην αναζήτηση τηs αλήθειαs. Τον παρακολουθούμε να τρυπώνει στον ψεύτικο ηλιόλουστο κόσμο του Τζακ και του Μπόμπι Κένεντι. Τον παρακολουθούμε να παραπαίει και να προσπαθεί να πιαστεί από μια αγάπη που υπερβαίνει το ευκαιριακό. Τον παρακολουθούμε να ακολουθεί την τελευταία παράσταση τηs Μέριλιν Μονρόε σε ένα εφιαλτικό Λοs Άντζελεs και να έρχεται αντιμέτωποs με τη δική του συνενοχή και τη δική του μανιασμένη τρέλα. Είναι το καλοκαίρι του ’62. Και ο Φρέντι Ο. έχει ένα καυτό ραντεβού με την ιστορία. Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι.

Το βιβλίο “Οι Γητευτέs” είναι ένα εξαιρετικό έργο αμερικανικήs μυθοπλασίαs. Το πιο ευφυέs, προκλητικό, βλάσφημα ξεκαρδιστικό και σπαραξικάρδια τρυφερό δημιούργημα του Τζέιμs Ελρόι. Ένα φανταστικό ψυχολογικό δράμα και ένα απαράμιλλα τρομακτικό ταξίδι. Είναι, αναμφίβολα, το απόλυτο αμερικανικό αστυνομικό μυθιστόρημα.

“Η εγκυκλοπαίδεια της Πρώιμης Γης”, της Ιζαμπέλ Γκρίνμπεργκ, (Εκδόσεις Μεταίχμιο)
Είναι ένα επικό έργο μυθοπλασίας που εξιστορεί τις πολλές περιπέτειες ενός μοναχικού παραμυθά, στον δρόμο της Διαφώτισης και της Αληθινής Αγάπης. Το βιβλίο περιέχει πολλές ιστορίες, μικρές και μεγάλες, που αφορούν κάθε λογής πράγματα: θεούς, τέρατα, τρελούς βασιλιάδες, σοφές γριές καρακάξες, μάγους, σαμάνους, γιατρούς, αδέρφια, συγκρούσεις, μυστήριο, κακή επιστήμη, ακόμα χειρότερη γεωγραφία – και είπαμε, δεν είπαμε ήδη για την αληθινή αγάπη; Πριν ξεκινήσει η δική μας Ιστορία, άκμαζε ένας άλλος –λησμονημένος πλέον– πολιτισμός. Οι άνθρωποι που περιφέρονταν στην Παλαιά Γη μας έμοιαζαν πολύ: περίεργοι, ευαίσθητοι, αστείοι, φιλόδοξοι κι ευάλωτοι. Σε αυτή τη σειρά εικονογραφημένων και συνδεδεμένων μεταξύ τους ιστοριών, η Isabel Greenberg καταγράφει τις εξερευνήσεις ενός νέου που κωπηλατώντας πηγαίνει από την πατρίδα του, τον Βόρειο Πόλο, στον Νότιο. Εκεί, βρίσκει την μεγάλη του αγάπη, μα το ειδύλλιό τους είναι καταδικασμένο. Εξαιτίας της ασυνήθιστης και δύσκολης πολικότητας της Παλαιάς Γης οι εραστές δεν γίνεται να αγγίξουν ο ένας τον άλλον. Περίτεχνο, ευφάνταστο και γεμάτο χιούμορ το ντεμπούτο της Isabel Greenberg είναι μια καλοδεχούμενη προσθήκη σε ένα είδος που ακμάζει.

“Ο Θεός να σας έχει καλά κύριε Ροουζγουότερ”, του Κερτ Βόννεγκατ (Εκδόσεις Πατάκη)
Ο Έλιοτ Ροουζγουότερ, βετεράνος του Β´ Παγκοσμίου πολέμου, αλκοολικός και εθελοντής πυροσβέστης, χάρη σε μια κληρονομιά βρίσκεται πρόεδρος του Ιδρύματος Ροουζγουότερ, ενός ιδρύματος με αμύθητη περιουσία, που αποκτήθηκε με μάλλον σκοτεινό τρόπο. Ο Έλιοτ βασανίζεται γιατί δεν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο του αξίζει. Καθώς, «δυστυχώς», αναπτύσσει κοινωνική συνείδηση, ξεκινάει ένα κυριολεκτικά μεθυσμένο ταξίδι ανά την Αμερική με τη διάθεση να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν ανάγκη, καταρρέοντας ψυχικά και σωματικά όλο και περισσότερο σε κάθε στάση. Μέχρι που ο δρόμος του διασταυρώνεται με τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Κίλγκορ Τράουτ. Με τη βοήθειά του θα επιχειρήσει ένα ευγενές πείραμα με την ανθρώπινη φύση. Το αποτέλεσμα; Η πιο αστεία σάτιρα του Κερτ Βόννεγκατ, μια ιδιοφυής απεικόνιση της απληστίας, της υποκρισίας και της ανοησίας όλων των ανθρώπων. Το “Ο Θεός να σας έχει καλά, κύριε Ροουζγουότερ” είναι εξαιρετικά εύστοχη σάτιρα για μια διάσημη οικογένεια (τις χαρές, τα βάσανα και τις εμμονές της) και, ίσως κυρίως, για τη συλλογική τρέλα ενός έθνους.

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.