Είναι ένα από τα ομορφότερα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας. Ονομάζεται Πλους, έχει ως οικόσημό του, αν θέλουμε να μιλήσουμε με κερκυραϊκούς όρους, ένα αερόστατο αποτυπωμένο σε γκραβούρα εποχής και ο χώρος του αποπνέει ζεστασιά και οικειότητα σπιτικού σαλονιού. Ξέρετε, από αυτά τα ατμοσφαιρικά σπίτια που οι βιβλιοθήκες καταλαμβάνουν ολόκληρη την επιφάνεια του τοίχου και τα βιβλία δεν αποτελούν διακοσμητικά αντικείμενα αλλά οργανικά και αναπόσπαστα στοιχεία της καθημερινότητας των ενοίκων του.
Τι δίνει αυτό τον ιδιαίτερο τόνο στο βιβλιοπωλείο «Πλους»; Το ότι ένα μεγάλο τμήμα των επίπλων του προέρχεται από κερκυραϊκό φαρμακείο του 19ου αιώνα. Αυτή η τόσο ιδιαίτερη επιλογή του αρχικού ιδιοκτήτη Μιχάλη Τσιριγώτη δικαιώθηκε από τον χρόνο καθώς τα έπιπλα μεταφέρθηκαν από το αρχικό βιβλιοπωλείο που στεγαζόταν μέχρι το 2008 σε μια πάροδο της Νικηφόρου Θεοτόκη στο σημερινό χώρο επί της Νικηφόρου Θεοτόκη.
Ήδη από το 1992 το «Πλους» είχε περάσει στα χέρια της Ουρανίας Μεταλληνού που εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα των λογοτεχνικών, και όχι μόνο, εκδηλώσεων κατάφερε να εξελίξει το βιβλιοπωλείο σε ένα ολοζώντανο κύτταρο του κερκυραϊκού πολιτισμού. Θόδωρος Αγγελόπουλος, Πέτρος Μάρκαρης, Ελένη Καραΐνδρου, Φρέντυ Γερμανός, Costanzo Preve, Μένης Κουμανταρέας, Κώστας Μουρσελάς, Άλκη Ζέη, Βασίλης Άνθης είναι μερικά μόνο από τα ονόματα του πολιτισμού που τίμησαν με την παρουσία τους τις ποικίλες δράσεις του βιβλιοπωλείου.
Στο βάθος του βιβλιοπωλείου υπάρχει το café που μπορεί να απολαύσει κανείς αναψυκτικά, χυμούς, μπίρα, κρασί και φυσικά τον καφέ του. Ενώ ακόμη πιο βάθος η σχεδόν κουκλίστικη αυλή είναι ανοιχτή για όσους θέλουν να ξαποστάσουν σε ανοιχτό περιβάλλον. Άλλωστε το βιβλιοπωλείο και το café του παραμένουν ανοιχτά μέχρι περίπου τις 22:30 με 23:00 οπότε και ένα πρώτο ποτό εδώ ενδείκνυται πριν ξεχυθεί κανείς στα μπαρ που βρίσκονται στα καντούνια της πόλης.
Η γαλήνια ατμόσφαιρα του βιβλιοπωλείου αποτελεί ούτως ή άλλως καταφύγιο ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που πολλές φορές οι ορδές τουριστών δημιουργούν μια κάποια αναστάτωση στη γειτονιά. Ο Δήμος Καλάκος, σημερινός ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου και γιος της Ουρανίας Μεταλληνού, μου λέει γελώντας ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των ανθρώπων που μπαίνουν μέσα για να ξεφύγουν από την πολυκοσμία των καντουνιών, ηρεμούν, χαζεύουν τα βιβλία και τις περισσότερες φορές αγοράζουν και κάποιο παρότι δεν ήταν αυτή η αρχική τους πρόθεση.
Ο Δήμος συνεχίζει την παράδοση των εκδηλώσεων που ξεκίνησε η μητέρα του: «Στον χώρο του café στεγάζονται οι εκδηλώσεις μας όπως οι παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις, μουσικές βραδιές μέχρι και κινηματογραφικές προβολές σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη του Εναλλακτικού Εργαστηρίου».
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται η πώληση, όπως είναι λογικό, των ξενόγλωσσων εκδόσεων ελληνικών λογοτεχνικών κειμένων αφού τουρίστες που έρχονται στο νησί και θέλουν να γνωρίσουν κάτι παραπάνω από «ήλιο, θάλασσα και μουσακά» επισκέπτονται το βιβλιοπωλείο για να αγοράσουν Παπαδιαμάντη, Ροΐδη, Σεφέρη, Καβάφη, Ελύτη και Κωνσταντίνο Θεοτόκη, ο τελευταίος μάλιστα ως κορυφαίος Κερκυραίος πεζογράφος που μέσα από τα βιβλία του αποτύπωσε την καθημερινή ζωή των ντόπιων στις αρχές του 20ου αιώνα έχει ιδιαίτερη αξία για όσους θέλουν να εντρυφήσουν στην τοπική κοινωνία. Όσον αφορά τους Έλληνες αναγνώστες ο Δήμος δεν βρίσκει ότι διαφοροποιούνται ιδιαίτερα οι προτιμήσεις τους κατά τους θερινούς μήνες «το μόνο που αλλάζει είναι μια μεγαλύτερη τάση προς την αστυνομική λογοτεχνία».
Το περσινό καλοκαίρι οι εκδόσεις του βιβλιοπωλείου «Πλους» έβγαλαν και το πρώτο τους βιβλίο. Πρόκειται για τον θεατρικό μονόλογο της κερκυραίας Άννης Νούνεση με τίτλο «Βαρτουή» που εξιστορεί τη ζωή μιας Αρμένισσας του νησιού.
Ζητώ από τον Δήμο κι άλλες προτάσεις από τον κερκυραϊκή βιβλιοπαραγωγή και με χαρά φτιάχνει μια σύντομη αλλά ενδεικτική λίστα για όσους βρεθούν στο «Πλους»: «Βιομηχανική Κληρονομιά της Κέρκυρας 19ος – 20ος αιώνας, Συλλογικό έργο» Σύλλογος Albert Cohen Κέρκυρας, τη συλλογή διηγημάτων «Μην τη φοβάσαι τη νύχτα – σύμμαχος είναι...», της Λιάνας Τσιρίδου από τις εκδόσεις Άπαρσις και το δοκίμιο «Τόποι και Ουτοπίες των Νέων Χρόνων» του Κώστα Βέργου από τις εκδόσεις Αλεξανδρινά Γράμματα.
Του λέω ότι θα ήθελα να αγοράσω ένα γλωσσάρι, μου προτείνει το έργο της Νινέτας Χ. Λάσκαρι «Κέρκυρα, μια ματιά μέσα στον χρόνο» από τις εκδόσεις Ποταμός που εμπεριέχει ιστορικές πληροφορίες για την Κέρκυρα, συνταγές του νησιού με την μορφή αφηγημάτων και στο τέλος γλωσσάρι.
Λίγο πριν βγω στο ηλιόλουστο καντούνι ρίχνω μια τελευταία ματιά στο εσωτερικό του βιβλιοπωλείου. Ναι, είναι ακόμη εδώ. Ο πίνακας “Il quarto stato” του Ιταλού ζωγράφου Τζουζέπε Πελίτσα, που έγινε διάσημος από το «1900» του Μπερτολούτσι, δεσπόζει στον χώρο όπως δέσποζε και στις παιδικές μου αναμνήσεις απ’ τον προηγούμενο «Πλου».
Αφήνω πίσω μου τις λέξεις αλλά κουβαλώ μαζί μου ένα βιβλίο από το «Πλους». Θα το διαβάσω στην παραλία της Ροβινιάς, αφού δροσιστώ πρώτα με μια βουτιά.