Aκόμη μια χρονιά που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Hμέρα Βιβλίου και φέτος, σταθερά στις 23 Απριλίου κάθε χρόνο.
Στην σύγχρονη εποχή που μας κατακλύζει με χιλιάδες εικόνες που πολλαπλασιάζονται καθημερινώς από δεκάδες μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το βιβλίο παραμένει μια σταθερά για να ανακαλύψουμε την βαθύτερη αλήθεια όλων όσων μας περιβάλλουν. Παρά την πολεμική ενάντια στον γραπτό λόγο που αρχίζει από την αρχαιότητα, η μαγεία να ξεφυλλιζεις ένα βιβλίο δεν θα ξεφτισει ποτέ.
Άλλωστε, όπως τραγούδησαν και στο τραγούδι «A Design for Life» οι πάντα καίριοι Manic Street Preachers, «Libraries gave us power / Then work came and made us free
What price now / For a shallow piece of dignity».
5 ιστορίες βιβλιοθηκάριων για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
Πώς βιβλιοθηκάριοι έπιασαν έναν ασύλληπτο κλέφτη βιβλίων
Το απόγευμα της 21ης Φεβρουαρίου 2006, ο Norbert Schild κάθισε σε ένα γραφείο στο αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Trier, στη Γερμανία και άνοιξε ένα βιβλίο ηλικίας 400 ετών αναφορικά με την ευρωπαϊκή γεωγραφία.
Ο Schild άπλωσε ένα κομμάτι λευκό λευκό χαρτί πάνω από το βιβλίο, πήρε έναν χαρτοκόπτη από τα γόνατά του και έκοψε διακριτικά έναν χάρτη της Αλσατίας από τις σελίδες 375 και 376.
Ο Σιλντ δεν είχε παρατηρήσει ότι τα γραφεία δύο βιβλιοθηκονόμων ήταν υπερυψωμένα περίπου τρία μέτρα πάνω από το πάτωμα, δίνοντάς τους καθαρή εικόνα των κινήσεών του.
Πλησίασαν τον Schild και τον ρώτησαν τι έκανε. Ο Schild έντρομος πέταξε την κάρτα της βιβλιοθήκης του στο τραπέζι και βγήκε βιαστικά από το κτίριο, παίρνοντας μαζί του τον χάρτη.
Έκπληκτοι οι βιβλιοθηκονόμοι πήγαν στον διευθυντή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Gunther Franz. Ο Franz υπέβαλε αστυνομική αναφορά και έστειλε επίσης στις γερμανικές βιβλιοθήκες μια προειδοποίηση μέσω e-mail.
Στο ηλεκτρονικό του μήνυμα, ο Franz αποκάλεσε τον Schild ως «Büchermarder» ή «κλεφτοκοτά βιβλίων». Και το παρατσούκλι τού έμεινε ακόμη και μετά την σύλληψή του, 18 χρόνια μετά.
H βιβλιοθηκάριος που βρέθηκε στο επίκεντρο της «Αναγέννησης του Χάρλεμ»
Μπορεί να μην γνωρίζετε τη Regina Anderson, αλλά πιθανώς έχετε ακούσει για πολλούς από τους διάσημους και ξακουστούς φίλους της.
Μια συνηθισμένη μέρα του 1923 και του 1924, η Anderson μπορεί να άφηνε το γραφείο της στο υποκατάστημα της 135ης οδού της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης και να έριχνε στο γραμματοκιβώτιο μια επιστολή προς τον W.E.B. Du Bois.
Μπορεί να πήγαινε στο διαμέρισμά της στη λεωφόρο St. Nicholas Avenue για να μιλήσει με την Zora Neale Hurston ή να τελειώσει τη νύχτα της μαγειρεύοντας μπέικον και αυγά για τον Langston Hughes.
Σχεδόν έναν αιώνα μετά την έναρξή της, η «Αναγέννηση του Χάρλεμ» παραμένει ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κινήματα στην αμερικανική ιστορία.
Και παρόλο που η Άντερσον δεν εμφανίζεται σε πολλές σύγχρονες αναφορές της περιόδου, ήταν εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια: δάνειζε βιβλία, διοργάνωνε πάρτι, αγωνιζόταν για δικές της ευκαιρίες και επέτρεπε τη διάδοση των ιδεών που έκαναν την εποχή αυτό που ήταν.
«Η γυναίκα αυτή ήταν αυτή η σύνδεση», λέει η ιστορικός Ethelene Whitmire, συγγραφέας του βιβλίου «Regina Anderson Andrews, Harlem Renaissance Librarian», μιας βιογραφίας που προσπαθεί να αποκαταστήσει την Άντερσον στη θέση που της αξίζει στο κίνημα.
«Και ήταν εκεί την καθοριστική στιγμή, όταν όλα τα μεγάλα ονόματα έφταναν στο Χάρλεμ».
Οι βιβλιοθηκάριοι που αμφισβήτησαν την εξουσία
Από τις 29 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2004, μια σειρά διαδηλώσεων ξέσπασε στη Νέα Υόρκη με αφορμή το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών το 2004 και την υποψηφιότητα του Τζορτζ Μπους για τις επικείμενες εκλογές.
Σχεδόν 1.800 διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και αργότερα κατέθεσαν αγωγή για τα πολιτικά δικαιώματα, επικαλούμενοι παραβίαση των συνταγματικών τους δικαιωμάτων.
Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, υπήρξε μόνο μια σταθερή ομάδα η οποία να παρείχε υποστήριξη σε όποιον χρειαζόταν πληροφορίες μέσα στην διαφαινόμενη αυτή πολιτικοκοινωνική σύγχυση: μια ομάδα κοινωνικά ευαισθητοποιημένων βιβλιοθηκονόμων από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, οπλισμένη με φακέλους με στοιχεία που κυμαίνονταν από τα νομικά δικαιώματα μέχρι τις συναλλαγές με την αστυνομία.
Εκείνη την εποχή, λιγότεροι άνθρωποι διέθεταν smartphones, καθιστώντας την υπηρεσία αυτή τόσο σημαντική.
Οι γυναίκες που έκαναν χιλιόμετρα καβάλα στο άλογο για να παραδώσουν βιβλία
Ήταν γνωστές ως οι «γυναίκες του βιβλίου». Ανέβαιναν στη σέλα, συνήθως τα ξημερώματα, για να πάρουν το δρόμο τους κατά μήκος χιονισμένων πλαγιών και μέσα από λασπωμένα ρυάκια με έναν απλό στόχο: να παραδώσουν αναγνωστικό υλικό στις απομονωμένες ορεινές κοινότητες του Κεντάκι.
Η πρωτοβουλία της βιβλιοθήκης Pack Horse ήταν μέρος της Διοίκησης Έργων (WPA) του προέδρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ, η οποία δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την Αμερική να βγει από τη Μεγάλη Ύφεση.
Οι περιπλανώμενες βιβλιοθήκες με άλογα δεν ήταν κάτι εντελώς καινούργιο για το Κεντάκι, αλλά η πρωτοβουλία αυτή ήταν μια ευκαιρία να ενισχυθεί ταυτόχρονα η απασχόληση και η μόρφωση.
Τα φθαρμένα, από την μετακίνηση ή την συνεχή χρήση, βιβλία επισκευάζονταν στις βιβλιοθήκες και, όπως σημειώνει ο ιστορικός Donald C. Boyd, κυκλοφορούσαν μέχρι και παλιές χριστουγεννιάτικες κάρτες που χρησιμοποιούνταν ως σελιδοδείκτες και απέτρεπαν τη φθορά από τις σκασμένες σελίδες.
Η βιβλιοθηκάριος του Rock ‘n’ Roll
Το Rock and Roll Hall of Fame, στο Κλίβελαντ του Οχάιο, είναι γνωστό και για την βιβλιοθήκη του καθώς και ένα αρχείο, γεμάτο ερευνητικό υλικό, αντικείμενα και αναμνηστικά, καθώς και ράφια και ράφια με παλιούς δίσκους.
Η επίβλεψη της συλλογής του Rock Hall είναι ένα όνειρο ζωής και καριέρας για πολλούς μελετητές της μουσικής, οπότε μόνο τυχερή πρέπει να θεωρεί εαυτήν η βιβλιοθηκάριος Laura Maidens.
«Στην πραγματικότητα είχα ήδη εργαστεί εδώ ως καταλογογράφος έργων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το άνοιγμα της βιβλιοθήκης και των αρχείων το 2012. Καταλογογράφησα πολλά από τα υλικά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη συλλογή της βιβλιοθήκης: τα βιβλία, τα CD, τα DVD κ.λπ. Είχα επίσης εργαστεί εδώ πριν από αυτό, ως ασκούμενη και ως εθελόντρια. Υπάρχει πιο ωραία δουλειά από το να είσαι βιβλιοθηκονόμος στο Rock and Roll Hall of Fame;», αναρωτιέται εμφατικά η ίδια.