Από το μπρουταλιστικό ντιζάιν με την γεωμετρική πρόσοψη του Βoca Raton Innovation Campus (BriC) στη Φλόριντα που σχεδίασαν οι Marcel Breuer και Robert F. Gatje για την ΙΒΜ -ένα εντυπωσιακό κύμα από μπετόν που ολοκληρώθηκε το 1970- εώς τα μεταμοντέρνα γραφεία της διαφημιστικής Chiat/Day στο Βένις, ένα έργο του Frank O. Gehry του 1991 που έμεινε στην ιστορία για το επικό γλυπτό που απεικόνιζε ένα ζευγάρι πελώρια κυάλια – έργο του φίλου του και πρόσφατα χαμένου «Τιτάνα της ποπ αρτ» Claes Oldenburg και της συζύγου του Coosje van Bruggen, το νέο λεύκωμα της Τaschen περιδιαβαίνει στα πιο ξακουστά γραφεία της Αμερικής.
Πρόκειται για μια συλλογή 12 δοκιμίων των αρχιτεκτόνων Florian Idenburg και LeeAnn Suen που συνοδεύεται από εντυπωσιακές εικόνες του Ολλανδού φωτογράφου Ιwan Baan, ο οποίος αμφισβητεί την κλασική αρχιτεκτονική φωτογραφία που θέλει τα κτίρια να απεικονίζονται στατικά και άδεια, τοποθετώντας στα κάδρα του το ανθρώπινο στοιχείο.
«Αυτό το βιβλίο δεν είναι μια ιστορία αρχιτεκτονικής. Κινείται με κριτικό βλέμμα μέσα στα κλειστά γραφεία και τα πολύβουα εργαστήρια, τα σκονισμένα υπόγεια και τα φωτεινά στούντιο των influencers∙ Ψάχνει για δουλειά και τη βρίσκει παντού», αναφέρουν οι συγγραφείς του βιβλίου. Οι ιστορίες πίσω από τα κτίρια, τα οράματα των επιχειρηματιών και των αρχιτεκτόνων, τα αντικείμενα και τα έπιπλα που άλλαξαν τις συνθήκες εργασίας, οι προθέσεις που οδήγησαν στην ανάπτυξη του σχεδιασμού γραφείων, οι εταιρίες που περηφανεύονται για την εταιρική κουλτούρα και το εργασιακό περιβάλλον τους, διερευνώνται και παρουσιάζονται στις 592 σελίδες του.
Τα δοκίμια του βιβλίου καλύπτου θέματα όπως η ίδρυση των συνεργατικών χώρων εργασίας, η εξέλιξη των εταιρικών events, η μετάβαση του CEO σε «χαρισματικό ηγέτη», και η αστείρευτη επινοητικότητα στον σχεδιασμό εργασιακών χώρων που έχει ως αποτέλεσμα γραφεία με μονοπάτια για τζόκινγκ, βιβλιοθήκες, roofgarden για χαλάρωση και πολλά άλλα.
Από τις περίφημες ανατομικές καμπύλες της καρέκλας γραφείου Αeron που σχεδίασαν οι Don Chatwick και Βill Stumpf το 1994 και σήμερα βρίσκεται στις αίθουσες του ΜοΜΑ μέχρι τον μυστικό, παραδεισένιο κήπο στο αίθριο του κτιρίου του Ford Foundation στο Μανχάταν που σχεδίασε ο Iρλανδοαμερικανός και βραβευμένος με Pritzker αρχιτέκτονας Kevin Roche το 1967, το “Τhe Office of Good Intentions” είναι γεμάτο από παραδείγματα «εργασίας και χαράς».
❈ Το “Τhe Office of Good Intentions. Human(s) Work” των Florian Idenburg, LeeAnn Suen και Iwan Baan κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Taschen.