O Xρήστος Τσούνης είναι πολύ ενδιαφέρουσα φυσιογνωμία που αναδείχθηκε μέσα στα χρόνια της κρίσης. Έγινε γνωστός μέσα από το γνωστό παιχνίδι Quizdom, στη συνέχεια απογείωσε το κανάλι του στο Youtube και φέτος έφτασε να κερδίσει το Βραβείο Επιχειρηματικότητας Stelios Award 2022. Έχει βοηθήσει αρκετούς ανθρώπους να κάνουν τις σωστές επιλογές σε μία δύσκολη εποχή. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίου του “Τα 4 Βήματα του Πλούτου” από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος και με αυτή την αφορμή του μιλήσαμε σε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης.
– Πώς ξεκίνησε το ταξίδι σας και πώς φτάνουμε βήμα βήμα στο σήμερα;
Η ενασχόληση μου με την επιχειρηματικότητα ήρθε οργανικά. Από φοιτητής ακόμα ήθελα να κάνω δικά μου πράγματα και γι’αυτό άνοιξα την πρώτη εταιρία μου νωρίς. Τα πρώτα χρόνια (μέχρι τα 29 μου) είχα διάσπαρτες δραστηριότητες μέχρι που το 2018 αποφάσισα να δημιουργήσω μία νέα δομή για καλύτερη διαχείριση. Κάπως έτσι γεννήθηκε η JNBC με τη σημερινή της μορφή. Ένας μικρός όμιλος εταιριών κάτω από μία κοινή ομπρέλα. Οι δραστηριότητες κάλυπταν ένα εύρος από παροχή γενικών επιχειρηματικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, διαχείριση social media, κατασκευή ιστοσελίδων αλλά και ηλεκτρονικό εμπόριο. Το YouTube και η δημόσια έκθεση ήρθαν λίγο αργότερα. Ήταν η πρώτη εβδομάδα των lockdowns (Μάρτιος 2020). Εκείνη την περίοδο, ολόκληρη η επιχειρηματική δραστηριότητα πάγωσε και ξαφνικά από εκεί που δούλευα περίπου 12 ώρες την ημέρα, βρέθηκα με άπειρο χρόνο στα χέρια μου. Εκείνη την περίοδο και καθαρά σαν ένα side project αποφάσισα να ασχοληθώ με το YouTube. Ήθελα να μιλήσω για τα δύο πράγματα που με ενδιαφέρουν περισσότερο: Επενδύσεις και επιχειρήσεις. Έτσι λοιπόν, γύρισα το πρώτο μου βίντεο και μετά το δεύτερο και μετά το τρίτο. Και πριν το καταλάβω πέρασα τους 1.000 και μετά τους 10.000 συνδρομητές. Μετά ήρθαν οι Financial Greeks, πλέον έχουμε βγει και ως Financial Europeans και κάπως έτσι βρισκόμαστε εδώ. Στο εξωτερικό το να μιλάει κάποιος δημόσια για επενδύσεις και επιχειρηματικότητα ήταν διαδεδομένο. Παρόλα αυτά στην Ελλάδα υστερούσαμε σε αυτόν τον τομέα. Οπότε στην αρχή δεν ήξεραν αν αυτό ήταν κάτι που ήθελε να δει ο κόσμος. Τελικά το κοινό αγκάλιασε το εγχείρημα μου και σήμερα βρίσκομαι εδώ που είμαι χάρη σε αυτό.
-Μιλήστε μας για την έμπνευση και υλοποίηση του Quizdom;
Όταν ασχολήθηκα με το Quizdom, είχα ήδη εργαστεί σε 3 ακόμη εταιρείες: σε 2 ως επικεφαλής εσόδων και μάρκετινγκ και σε μία ως ιδρυτής. Ο Τριαντάφυλλος Ξυλούρης, το 2017, μου πρότεινε να αναλάβω τη θέση του CEO στο Quizdom. Δουλέψαμε μαζί στο παρελθόν, αλλά ήμουν περισσότερο εξωτερικός σύμβουλος παρά μέλος της ομάδας. Αυτό ήταν ένα μεγάλο βήμα στην καριέρα μου, γιατί ξαφνικά είχα μια πλήρως αφοσιωμένη ομάδα για να δουλέψω και το ποσό των χρημάτων στις προσφορές εκτοξεύτηκε στα ύψη. Οι συμφωνίες ήταν τότε για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Το Quizdom ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία και με διαμόρφωσε ως τον επιχειρηματία που είμαι σήμερα. Ήταν η πρώτη μου μεγάλη επιτυχία! Θα ήθελα να πιστεύω ότι συνέβαλα ενεργά στη μετατροπή της πλατφόρμας σε μια ενοποιημένη παγκόσμια εφαρμογή σε 5 χώρες.
– Πώς νιώθετε μετά τη βράβευση του 2022 (Βραβείο επιχειρηματικότητας Stelios Awards 2022 για την εταιρία του Financial Greeks);
Ήταν μια μοναδική στιγμή. Είναι μία αναγνώριση των κόπων μου, από την πρώτη φορά που πάτησα rec στην κάμερα πριν από 2 χρόνια μέχρι και σήμερα. Είναι ένα ταξίδι γεμάτο εμπειρίες, που μου έχει αλλάξει την ζωή. Ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου, κατάλαβε κάτι που σιγά σιγά αρχίζει να εδραιώνεται στην αντίληψη του κόσμου: ότι από το YouTube μπορεί κάποιος να χτίσει μια επικερδή και σοβαρή επιχείρηση. Το YouTube είναι μια πλατφόρμα που χρησιμοποιεί τις διαφημίσεις με πολύ πιο αποδοτικό τρόπο από την τηλεόραση. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μπορείς να στήσεις ένα media business, που όχι μόνο επιφέρει καλά κέρδη, αλλά με κατάλληλη επιχειρηματική στρατηγική μπορεί να αποτελέσει βάση και για κάτι πολύ μεγαλύτερο.
– Πώς αποφασίσατε να συνοψίσετε τις σκέψεις σας σε ένα βιβλίο;
Όλα ξεκίνησαν όταν παρατήρησα ότι στα βίντεο στο YouTube δεν μπορώ να μπω σε αρκετό βάθος και να αναλύσω εκτενώς τα θέματα που πιάνω. Το βίντεο λόγω του οπτικοακουστικού ερεθίσματος είναι πολύ καλό μέσο για να μπορέσουμε να περάσουμε ένα μήνυμα ή μια σκέψη, είναι λίγο πιο δύσκολο να μπορέσουμε να αναπτύξουμε σε βάθος την ίδια σκέψη. Και κάπως έτσι μου γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο. Το βιβλίο είναι ένα μέσο που επιτρέπει στον συγγραφέα να μπορέσει να μεταδώσει το μήνυμα του σε βάθος και με αρκετά παραδείγματα, προκειμένου να μπορέσει να αποτυπωθεί πιο έντονα και να γίνει πιο κατανοητό από το κοινό.
– Παρακολουθώντας τα video σας στο youtube μιλάτε για τη χάραξη πλάνου με ξεκάθαρη στρατηγική, ώστε να υπάρξει κέρδος και αποταμίευση. Πόσο εύκολη είναι αυτή η διαδικασία;
Πολύ καλή ερώτηση. Η διαδικασία συστηματικής αποταμίευσης και επένδυσης των χρημάτων μας είναι πολύ απλή. Αυτό δεν την κάνει απαραίτητα και εύκολη. Μπορούμε όμως να την ανάγουμε σε συνήθεια, κάνοντας ένα βήμα την φορά. Τα βήματα που χρειάζονται για να γίνει συνήθεια η συστηματική αποταμίευση και επένδυση των χρημάτων μας περιγράφονται και στο βιβλίο μου “Τα 4 Βήματα του Πλούτου”. Και άπαξ και γίνει συνήθεια τότε ναι. Η διαδικασία γίνεται αυτόματα και εύκολη.
– Όταν οι συμβουλές σας πιάνουν τόπο και δέχεστε ένα θετικό feedback, ποιο είναι το συναίσθημα που σας μένει;
Νιώθω ότι έχω αφήσει το αποτύπωμα μου στο κοινωνικό σύνολο με έναν ουσιαστικό τρόπο. Δέχομαι κάθε μέρα δεκάδες μηνύματα στα Social Media, με ανθρώπους που με ευχαριστούν και μου λένε πόσο τους βοήθησα να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά τους και αυτό πραγματικά με κάνει να νιώθω γεμάτος σαν άνθρωπος.
– Συνήθως τέτοιου είδους βιβλία μεταφράζονται από τα αγγλικά ή άλλες γλώσσες στα ελληνικά. Εσείς ακολουθείτε τη δική σας διαδρομή με στόχευση στο ελληνικό κοινό και την οικονομία μας. Τι έχετε να πείτε πάνω σε αυτό;
Γενικά τα βιβλία που προσπαθούν να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά μας πάσχουν σε ένα από τα δύο μέτωπα: είτε είναι πολύ θεωρητικά και στοχεύουν σε όσο το δυνατό περισσότερο κοινό, είτε στοχεύουν σε συγκεκριμένο κοινό, με συμβουλές που δεν μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα στην χώρα μας. Αντίθετα το βιβλίο μου “Τα 4 βήματα του Πλούτου”, προορίζεται για το κοινό της Ελλάδας. Είναι ας πούμε η πρακτική εφαρμογή όλων όσων λένε τα άλλα βιβλία σε ένα πιο ιδιαίτερο περιβάλλον. Για παράδειγμα στην Ελλάδα έχουμε τον 13ο και 14ο μισθό, που στο εξωτερικό δεν υπάρχει με αυτή τη μορφή. Από την άλλη στο εξωτερικό έχουν αποταμιευτικά – συνταξιοδοτικά προγράμματα που εμείς δεν έχουμε εδώ. Γι’ αυτό θεωρώ το βιβλίο μου πιο χρήσιμο. Διότι λείπουν τα περιττά κομμάτια και έχουν προστεθεί άλλα πιο πρακτικά για την ελληνική πραγματικότητα.
– Θεωρείτε το βιβλίο τη σημαντικότερη πηγή γνώσης κατά μία ευρύτερη έννοια από τη γνώση καθαρά για την οικονομική επιστήμη. Η πραγματικότητα όμως μοιάζει αρκετή διαφορετική. Τι θα θέλατε να συμβουλέψετε τους νέους σχετικά;
Το βιβλίο μου όπως και όλα τα βιβλία του χώρου περισσότερο στοχεύουν στην δημιουργία τρόπου σκέψης και νοητικών μοντέλων για να καταφέρουμε να επιτύχουμε την οικονομική μας ελευθερία. Η οικονομική ελευθερία δεν είναι κάτι ουτοπικό και ανέφικτο. Και μέσω του βιβλίου μου προσπαθώ να το αποδείξω. Απλά έχει μορφή που είναι διαφορετική απ’ ότι έχουμε στο κεφάλι μας. Πολύ πιθανό όταν πετύχουμε την οικονομική μας ανεξαρτησία να συνεχίσουμε να δουλεύουμε ή να αφιερωθούμε σε projects που μας γεμίζουν. Με το να γίνουμε οικονομικά ανεξάρτητοι όμως απελευθερώνουμε τον χρόνο μας από δουλείες και πράγματα που δεν μας ικανοποιούν και τελικά καταλήγουμε να κάνουμε ότι θέλουμε. Αυτό είναι και το κύριο νόημα που προσπαθώ να περάσω από το βιβλίο. Και για να φτάσουμε σε σημείο να έχουμε την ελευθερία να κάνουμε ότι θέλουμε απαιτούνται 4 βήματα και Υπομονή, Επιμονή και Πειθαρχία.