«Εναρμονίστε την εξωτερική σας εμφάνιση με τις ενδόμυχες σκέψεις σας. Αυτό που παρουσιάζουμε στον έξω κόσμο πρέπει να είναι σύμφωνο με την ποιότητα του εσωτερικού μας κόσμου».
«Ενδιαφερθείτε πολύ για την ιστορία και την εμπειρία του παρελθόντος, αλλά και αναζητήστε νέες γνώσεις. Να είστε ευφάνταστοι και να επιθυμείτε πράγματα που δεν έχουν συμβεί ακόμα».
«Να είστε σεμνοί, ανοιχτόμυαλοι και δεκτικοί, σαν ένα φαράγγι που αντηχεί. Όσο περισσότερα ξέρεις, τόσο περισσότερο συνειδητοποιείς πόσα πολλά δεν γνωρίζεις. Αντιμετωπίζοντας το τεράστιο μυστήριο του σύμπαντος, ανακαλύπτουμε ότι οι ατομικές μας εμπειρίες είναι ασήμαντες και δεν αξίζει να αναφερθούν».
«Κάντε πράγματα στη ζωή σας χωρίς παρεμβολές, ζήστε μια ζωή με φυσικούς ρυθμούς. Το ανθρώπινο μυαλό και η φύση είναι μερικές φορές αντιφατικές δυνάμεις, αλλά αφήστε τη φύση να ακολουθήσει την πορεία της. Λέγοντας “φύση”, οι Κινέζοι αναφέρονται στους νόμους του σύμπαντος».
«Μάθετε τι σημαίνει “εγώ” και βρείτε τη δική σας ταυτότητα. Αυτό που είμαι πρέπει να είναι συνεπές με αυτό που κάνω, με το πώς συμπεριφέρομαι και πώς ενεργώ. Επιμείνετε, ανεξάρτητα από το τι λένε οι άλλοι».
Ο Αi Weiwei συντάσσει το προσωπικό του μανιφέστο και μοιράζεται «οδηγίες» για πνευματική γαλήνη και νοηματοδότηση της ζωής. Οι New York Times τον χαρακτήρισαν «μια εύγλωττη και ασίγαστη φωνή ελευθερίας»∙ οι Financial Times «τον πιο σημαντικό καλλιτέχνη εν δράσει». Το έργο του έχει μεταδώσει μηνύματα ελευθερίας και ενδυνάμωσης σε εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Επίμονος επικριτής του κινέζικου καθεστώτος, το καλεί συχνά να λογοδοτήσει – όπως για παράδειγμα με τη λίστα με τα ονόματα καθενός από τους 4.851 μαθητές που έχασαν τη ζωή τους στο σεισμό της Σετσουάν το 2008, λόγω της κακής κατασκευής των σχολικών κτιρίων.
Ο δραστήριος πολιτικός ακτιβισμός του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την λογοκρισία και την διαφθορά τον έχει καταστήσει στόχο των κινέζικων αρχών, με αποκορύφωμα τους μήνες μυστικής κράτησης το 2011 χωρίς κατηγορία. Προβοκάτορας, οραματιστής, μάρτυρας και σόουμαν, θα χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο ή είδος τέχνης -γλυπτική, φωτογραφία, περφόρμανς, αρχιτεκτονική, tweets και blogs- για να κοινοποιήσει ιδέες, σκέψεις και μηνύματα. Η περσόνα του Ai Weiwei είναι αδιαχώριστη από την τέχνη του.
Το 2021, δημοσίευσε τα απομνημονεύματά του, με τίτλο “1000 Years of Joys and Sorrows” – είναι η ιστορία της ζωής του, του πατέρα του και ποιητή Ai Qing, και της Κίνας των τελευταίων 100 ετών. Πρόσφατα, συμμετείχε στην καμπάνια “Α Manifesto by…” της ψηφιακής πλατφόρμας WePresent του WeTransfer που προσκαλεί ακτιβιστές, καλλιτέχνες, μουσικούς και συγγραφείς να γράψουν δέκα κανόνες για τη ζωή, τη δημιουργικότητα και την τέχνη. Μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, η Αμερικανίδα ακτιβίστρια και συνιδρύτρια του Black Lives Matter, Patrisse Cullors, o φιλόσοφος και συγγραφέας Αlain de Botton, η post-punk μπάντα από το Δουβλίνο Fontaines DC, oι Pussy Riot, o Willie Nelson, το μουσικό συγκρότημα από το νότιο Λονδίνο Goat Girl αλλά και το εμβληματικό καλιφορνέζικο εστιατόριο Chez Panisse.
Tο μανιφέστο του Ai Weiwei – του οποίου το όμορφο artwork είναι έργο της Kινέζας visual designer, Ivy Yixue Li που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη – αποτελεί την τελευταία προσθήκη σε αυτή την εκτεταμένη συλλογή σοφίας και ιδεών.