Ο Τάσος Λιακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οδοντιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, ενώ συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό -έχει κάνει πέντε ατομικές εκθέσεις. Επιπλέον, συμμετέχει για χρόνια στις εκθέσεις της Cheap Art.

Mε αφορμή τη νέα του έκθεση «Βότσαλα: Χρωματίζοντας ιστορίες που σμίλεψε η θάλασσα κι έδωσε μορφή το κύμα», προσπαθήσαμε να μοιραστούμε, έστω και για λίγο, το μυαλό και την σκέψη του πολύ ιδιαίτερου εικαστικού που συνήθως συστήνεται με την άλλη του ιδιότητα, εκείνη του οδοντιάτρου. Βασικό και πολυτιμότερο χαρακτηριστικό της εικαστικής δουλειάς του είναι το χιούμορ. Μιλάμε για εκείνο το χιούμορ που δεν σου χαρίζεται εύκολα αλλά σου ξεδιπλώνεται και σου δωρίζεται σιγά σιγά. Δεν υπάρχει περίπτωση να προσπεράσεις έργο του χωρίς να του αφιερώσεις χρόνο για να το παρατηρήσεις. Μετά λοιπόν από τις συγκλονιστικά αστείες σκηνές που δημιουργεί με vintage κεντήματα, κούκλες και κεραμικά διακοσμητικά ζώα του ’60 και του ’70, μετά τις ανατρεπτικά βλάσφημες φάτνες που μας έδειξε πριν από δύο χρόνια, αυτή τη φορά, ο Τάσος, επικεντρώνεται στη μορφολογία της πέτρας: Σαν φόρο τιμής σε όλα τα βότσαλα που πετάχτηκαν άτσαλα τελευταία στιγμή στην βαλίτσα μας, στην επιστροφή από τις διακοπές μας. Αυτά που επέστρεψαν μαζί μας και στόλισαν τις αυλές, τα μπαλκόνια και τελικά τις ζωές μας.

Μέσα από 10+1 ερωτήσεις* από το ερωτηματολόγιο του Proust, ο Τάσος Λιακόπουλος κατάφερε να μας βάλει για λίγο στον «κόσμο» του.

– Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σου φόβος;
Ο ίδιος ο φόβος. Τρέμω στο τι κακό μπορεί να συμβεί αλλά όταν συμβεί είμαι τέρας ψυχραιμίας.

– Ποιο χαρακτηριστικό αποδοκιμάζεις περισσότερο στους άλλους;
Το να είναι σνομπ.

– Ποιον ζωντανό άνθρωπο θαυμάζεις περισσότερο;
Σ’ αυτή την ηλικία γνωρίζω ότι άνθρωποι είναι όλοι. Έχω δει και σκοτεινές πλευρές σε ανθρώπους που θαύμαζα. Με τρελαίνει όμως το μυαλό του Σταμάτη Κραουνάκη.

– Ποια θεωρείς την πιο υπερεκτιμημένη αρετή;
Την νηστεία όσον αφορά την θρησκεία και την αλήθεια όταν γίνεται αγένεια.

– Πότε και πού αισθανόσουν πιο ευτυχισμένος;
Νομίζω στα παιδικά μου χρόνια και στις διακοπές με τη φίλη μου τη Μαιρούλα. Ξύπναγα κάθε μέρα και της έλεγα: «Σου έχω πει ότι είμαι ευτυχισμένος;»

– Ποιο ταλέντο θα ήθελες να έχεις περισσότερο;
Αυτό της επικοινωνίας. Είχα έναν πατέρα που έμπαινε σε ένα καφενείο και έκανε δέκα φίλους. Εγώ αυτό δεν το έχω.

– Ποιο από τα πράγματά σου θεωρείς ως θησαυρό σου;
Θησαυρός για μένα είναι η οικογένεια. Αλλά επειδή με ρωτάς για «πράγματα», μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά είναι το WC του σπιτιού μου. Είναι ένα εξαιρετικό έργο τεχνης.

Ο σκύλος

– Ποια πιστεύεις ότι είναι η χειρότερη μορφή δυστυχίας;
Η κλάψα, η μιζέρια και η τσιγκουνιά.

– Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμά σου;
To ότι κατάφερα να μπω στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας κάνοντας μόνο 12 ιδιαίτερα μαθήματα.

– Ποιοι είναι οι ήρωές σου στην πραγματική ζωή;
Οι καθημερινοί άνθρωποι που, παρόλα τα προβλήματα τους, έχουν ένα χαμόγελό να σου χαρίσουν και έναν καλό λόγο να σου πουν.

– Τι δε σου αρέσει περισσότερο;
Η απίστευτη ανασφάλεια που μας δημιουργεί το κράτος.

Η πάπια

➪INFO

Η έκθεση του Τάσου Λιακόπουλου φιλοξενείται στο @ΜatchPoint, Πατησίων 67 & Ιουλιανού, Αθήνα
Aπό τις 13 /5 έως και τις 21/5 του 2023
Καθημερινά από τις 11:00-13:00 και 17:00- 21:00
Εγκαίνια: Σάββατο 13 Μαΐου στις 19:00
Επιμέλεια έκθεσης: Εύα Νάθενα

Γυναίκα με κόκκινο φόρεμα

* O Marcel Proust ήταν Γάλλος νοβελίστας πολύ γνωστός για ένα απ’ τα αριστουργήματα του 20ου αιώνα. Το βιβλίο του «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο» (Remembrance of Things Past),. Στο τέλος του 19ου αιώνα, όταν ήταν 13 χρονών, απάντησε σ’ ένα ερωτηματολόγιο στο λεύκωμα της φίλης του, Antoinette Felix-Faure, με τίτλο «Ένα άλμπουμ καταγραφής σκέψεων, συναισθημάτων κλπ».  Το αυθεντικό χειρόγραφο με τις απαντήσεις του, βρέθηκε το 1924 και δημοπρατήθηκε για 102.000 €.

Το ερωτηματολόγιο του Marcel Proust είναι μία απ’ τις πιο γνωστές συνεντεύξεις που χρησιμοποιούν όλα τα media σήμερα. Αμφιλεγόμενο, πολυσυζητημένο, πολύπλοκα αποκαλυπτικό, απλοποιημένο αλλά όχι απλό το ερωτηματολόγιο των 37 ερωτήσεων γνωστό ως ερωτηματολόγιο του Προυστ χρησιμοποιείται με διαφοροποιήσεις εδώ και 120 περίπου χρόνια και προκαλεί αμείωτο ενδιαφέρον.  Είναι έξυπνο, διασκεδαστικό και σύντομο και κάνει καλή δουλειά στο να αναδείξει την προσωπικότητα του συνεντευξιαζόμενου. Μπορείς να βρεις τις ερωτήσεις για να πάρεις συνέντευξη από τους πιο σημαντικούς χαρακτήρες στο βιβλίο σου ή στη ζωή σου. Μπορεί να σου πουν κάτι που δεν ξέρεις.