Στο πλαίσιο του δημόσιου προγράμματος του ΕΜΣΤ, παρουσιάζεται η βίντεο-όπερα των ΦΥΤΑ ORFEAS2021 βασισμένη στο έργο L’Orfeo του Claudio Monteverdi, με πρωτότυπη μουσική από την Αντριάνα Μίνου, τον Αλέξανδρο Δρόσο και τον Φιλ Ιερόπουλο. Θα ακολουθήσει συζήτηση για το έργο από την θεωρητικό κινηματογράφου Ρέα Βαλντέν, την μουσικολόγο Ντάνα Παπαχρήστου και τους δημιουργούς.

Ο ORFEAS2021 αποτελεί διασκευή του μύθου του Ορφέα και τοποθετείται χρονικά στο κοντινό μέλλον όπου ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της Ελλάδας αγωνίζεται να διατηρήσει την κληρονομιά της ιστορίας των ΛΟΑΤΚΙ κινημάτων αντιμετωπίζοντας διλήμματα όπως επανάσταση ή ρεφορμισμός.

Ταλαντευόμενη ανάμεσα στο οπερατικό μελόδραμα, το queer DIY κολάζ, τα φαντάσματα των 80s και την αισθητική της εικονικής πραγματικότητας, η ταινία αναστοχάζεται πάνω στην πολιτική καθαρότητα, τις εναλλακτικές ιστορικές αφηγήσεις, τη θεσμική κριτική και τις πολιτικές των ταυτοτήτων, ενώ θέτει το ερώτημα κατά πόσο ένα έργο τέχνης μπορεί να είναι queer.

Η όπερα είναι επηρεασμένη από τ@ Ζακ Κωστόπουλου / Zackie Oh, περφόρμερ και ακτιβιστ@, που δολοφονήθηκε το 2018 στο κέντρο της Αθήνας και είναι αφιερωμένη στη μνήμη τ@.

Βιογραφικά

Τα ΦΥΤΑ είναι καλλιτεχνικό δίδυμο που δουλεύει με την περφόρμανς, τον ήχο και το κείμενο. Αποτελείται από τον Φιλ Ιερόπουλο και τον Φοίβο Δούσο. Από το 2012 έχουν συμμετάσχει σε μια σειρά δράσεων ως περφόρμερ, αλλά και ως επιμελητές. Υπήρξαν ιδρυτικά μέλη της queer δισκογραφικής εταιρίας Φυτίνη (που έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από 30 κυκλοφορίες), της πλατφόρμας περφόρμανς Sound Acts (μέσω της οποίας παρουσίασαν περισσότερους από 80 καλλιτέχνες στο αθηναϊκό κοινό), καθώς και πολλά άλλα πρότζεκτ στο πλαίσιο της δημιουργικής queer κοινότητας της Αθήνας. Έχουν συνεργαστεί μεταξύ άλλων με την ΑΣΚΤ, το ATOPOS cvc, το Freud Museum του Λονδίνου, την Athens Biennale και έχουν παρουσιάσει κείμενα και ομιλίες σε ακαδημαϊκούς χώρους στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
http://www.f-y-t-a.com/

Η Ρέα Βαλντέν είναι διδάκτορας φιλοσοφίας θεωρητικός κινηματογράφου και κινηματογραφίστρια. Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έρευνά της εστιάζει στον avant-garde και πειραματικό κινηματογράφο και στην κινηματογραφική παιδεία. Έχει διδάξει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ.α. Έχει σκηνοθετήσει πειραματικές ταινίες μικρού μήκους και έχει εκθέσει εικαστικό έργο. Έχει συν-συγγράψει το σενάριο της μεγάλου μήκους ταινίας «Κλέφτης ή η Πραγματικότητα» (2001) της Αντουανέττας Αγγελίδη, που έχει προβληθεί σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και μουσεία. Μόλις ολοκλήρωσε το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της, «Έμμονες Ώρες στον Τόπο της Πραγματικότητας», ένα πορτραίτο της Αγγελίδη.

Η Ντάνα Παπαχρήστου είναι διδάκτορας αισθητικής, καλλιτέχνης, μουσικολόγος και θεωρητικός της τέχνης. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο, πιάνο και κλαρινέτο στο Αττικό Ωδείο, ενώ αποφοίτησε από το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο τμήμα Πολιτισμού Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών. Η καλλιτεχνική της δράση συνδυάζει μέσα και καλλιτεχνικά ιδιώματα, ήχο και ηχοτοπία στο δημόσιο χώρο, ενώ έχει εμπλακεί σε γεωτοποθετημένα εγχειρήματα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Akoo.o, και του ερευνητικού κέντρου To Aesthate. Έχει συνθέσει πειραματικά έργα, καθώς και μουσική για θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού και κινηματογράφου.02.2023 στις 20.00

Info: Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στις 20:00. Αίθουσα Προβολών-Μεσοπάτωμα στο ΕΜΣΤ. Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν μισή ώρα πριν την εκδήλωση. Η ταινία θα προβληθεί στα Ελληνικά. Η διάρκεια της ταινίας είναι 110’.