Ο καλλιτέχνης Daniel Shieh παρουσιάζει το Passage to TOI-700 d, ένα έργο το οποίο ο ίδιος περιγράφει ως πύλη προς μια δεύτερη Γη. Εκτίθεται στο Πάρκο Γλυπτικής Socrates της Νέας Υόρκης και μοιάζει με μια σκάλα που οδηγεί σε ένα εξωγήινο ηλιοβασίλεμα, θυμίζοντας την αμερικανική ρομαντική αντίληψη του διαστήματος ως τη νέα Άγρια Δύση.
«Το γλυπτό πήρε τον τίτλο του από το όνομα ενός πλανήτη που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και έχει το μέγεθος της Γης, με συνθήκες που οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί να είναι δυνητικά κατάλληλες για ανθρώπινη διαβίωση, δεδομένης της θεωρητικής συμβατότητας του νερού. Η φουτουριστική αισθητική της πύλης παραπέμπει στην υπόθεση της ανθρώπινης αναζήτησης ζωής σε άλλο πλανήτη ως αναγκαίο επακόλουθο της περιβαλλοντικής καταστροφής της Γης. Τοποθετημένο κατά τρόπο δηκτικό σε ένα δημόσιο πάρκο, το γλυπτό θέτει επίσης υπό αμφισβήτηση την προσβασιμότητα των διαστημικών ταξιδιών», γράφει ο καλλιτέχνης.
Το έργο αυτό παρουσιάζεται συγκεκριμένα στη νεότερη έκθεση του Πάρκου Γλυπτικής Socrates με τίτλο «SINK OR SWIM: CLIMATE FUTURES», στα πλαίσια της οποίας φέτος ζητήθηκε από τους καλλιτέχνες να εξετάσουν τις σημερινές οικολογικές συνθήκες και προκλήσεις. Σύμφωνα με το θέμα, το γλυπτό του Daniel Shieh παρουσιάζει το φως του ήλιου και τον γαλάζιο ουρανό ως δείκτες ενός ουτοπικού, κατοικήσιμου περιβάλλοντος.
Ο καλλιτέχνης ξεκίνησε το έργο ερευνώντας τεχνητούς φεγγίτες που χρησιμοποιούνται σε χώρους λιανεμπορίου και υγειονομικής περίθαλψης και δημιούργησε τη δική του εκδοχή ενός τεχνητού ηλιοβασιλέματος με εποξική ρητίνη. Μέσω της μοντελοποίησης στον υπολογιστή και των 3D εκτυπωμένων πρωτοτύπων, ανέπτυξε τις ακριβείς μετρήσεις που απαιτούνταν για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ενός απέραντου απογευματινού ουρανού. Το έργο κατασκευάστηκε επί τόπου σε διάστημα τριών μηνών στο πάρκο με ατσάλι που κόπηκε με λέιζερ, καθρέφτες και ρητίνη.
View this post on Instagram
«Καθώς οι επισκέπτες συναντούν αυτή την κατασκευή στο Πάρκο Γλυπτικής Socrates, η γοητεία ενός άλλου κόσμου τους περιμένει στο τέλος του τούνελ. Ωστόσο, το ζήτημα της πρόσβασης τίθεται τώρα στο προσκήνιο. Τα διαστημικά ταξίδια είναι εξαιρετικά εκλεκτικά και αποκλειστικά. Σε αυτή τη ρομαντική ιδέα μιας δεύτερης γης, ποιος δεν θα μπορέσει να ζήσει εκεί; Μπροστά σε αυτή τη σκάλα, πρέπει να επιλέξετε τις ενέργειές σας: Θα ακολουθήσετε την επιθυμία σας να εισέλθετε στον νέο κόσμο; Ή θα αμφισβητήσετε αυτή την επιθυμία και θα αναζητήσετε έναν τρόπο αποποικιοποίησης του διαπλανητικού μας μέλλοντος;» καταλήγει ο Shieh.
Το έργο Passage to TOI-700 d (The New World) του Daniel Shieh παρουσιάζεται στο Πάρκο Γλυπτικής Socrates στο Queens της Νέας Υόρκης.