Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, έχοντας ως βασικό άξονα της λειτουργίας και δραστηριότητάς της την εκπαίδευση, αυτό το φθινόπωρο ανοίγει τις πόρτες της και υποδέχεται το κοινό, φέρνοντάς το σε διάδραση και γόνιμο διάλογο με το σύνολο της καλλιτεχνικής δημιουργίας που παρουσιάζει. Έτσι, συνεχίζονται οι καθιερωμένες εκπαιδευτικές πρακτικές, όπως οι ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές και τις περιοδικές εκθέσεις, ενώ εισάγεται επιπλέον ένα διαγενεακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Δράσεις που, με επίκεντρο το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και τις συλλογές της ΕΠΜΑΣ, θα δώσουν την ευκαιρία σε όλους να ευαισθητοποιηθούν και να έρθουν σε επαφή με την ιστορία της ελληνικής τέχνης μέσω πολλαπλών αναγνώσεων.
Καταρχάς, η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023, με ελεύθερη είσοδο στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2023. Σ’ αυτό το πλαίσιο, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Κεντρικό Κτήριο ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970» από την επιμελήτρια της έκθεσης και Διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ, Συραγώ Τσιάρα, στη 13.00.
Παράλληλα, καθώς συνεχίζεται έως τις 3 Μαρτίου 2024 στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων (Κεντρικό Κτήριο) η ομαδική, θεματική έκθεση για το αστικό βίωμα μέσα από το βλέμμα εικαστικών δημιουργών και κινηματογραφιστών «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY», η Εθνική Πινακοθήκη είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει έναν ακόμα κύκλο ξεναγήσεων από τη Συραγώ Τσιάρα – στις 8 και 22 Οκτωβρίου, καθώς και στις 5 και 19 Νοεμβρίου (ώρα 13.00)– όπως και τον «Περίπατο στους μικρόκοσμους μιας μεγαλούπολης», ένα φρέσκο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σχεδιασμένο ειδικά για τις γιαγιάδες, τους παππούδες και τα εγγόνια τους.
Ξεναγήσεις στην «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970» θα γίνουν και από την επιμελήτρια της ΕΠΜΑΣ Μαρίνα Τομαζάνη στις 7 Οκτωβρίου, 4 Νοεμβρίου, 18 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου, στις 12.00. Ταυτόχρονα, θα «τρέχει» το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία «Γνωρίζοντας την ιστορία της πόλης μας».
Σημειώνεται ότι στην έκθεση «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970» έχουν περιηγηθεί ήδη από τις 21 Ιουνίου 2023 που εγκαινιάστηκε περισσότεροι από 10.000 επισκέπτες, ενώ ο κατάλογος της έκθεσης θα παρουσιαστεί τον προσεχή Νοέμβριο σε ειδική εκδήλωση.
Με γνώμονα τη συμμετοχικότητα και τη συμπεριληπτικότητα, συνεχίζονται παράλληλα οι ξεναγήσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας, σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και ενηλίκους τόσο στο Κεντρικό Κτήριο της ΕΠΜΑΣ όσο και στην Εθνική Γλυπτοθήκη και τα Παραρτήματα σ’ ένα πλούσιο, ανοιχτό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο ανά ηλικία, που υλοποιεί τη δέσμευση για μια Εθνική Πινακοθήκη όλων μας.
Αναλυτικές πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου θα βρείτε εδώ.
Σας περιμένουμε!
Πληροφορίες
Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023
23 και 24 Σεπτεμβρίου: ελεύθερη είσοδος
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023
• Ξενάγηση στην ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ
Ώρα: 13.00
Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970» από τη Διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ και επιμελήτρια της έκθεσης, Συραγώ Τσιάρα.
Εκπαιδευτικά Προγράμματα στην Εθνική Πινακοθήκη
Με τη νέα σχολική χρονιά, θα πραγματοποιούνται στο Κεντρικό Κτήριο της ΕΠΜΑΣ και στο κτήριο της Εθνικής Γλυπτοθήκης εκπαιδευτικές ξεναγήσεις και προγράμματα, τα οποία απευθύνονται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Οι ξεναγήσεις για σχολεία που πραγματοποιούνται στο κεντρικό κτήριο της ΕΠΜΑΣ έχουν κύριο θεματικό άξονα μια σύντομη αναδρομή στην καλλιτεχνική παραγωγή Ελλήνων ζωγράφων από τον 15ο έως τον 21ο αιώνα. Ταυτόχρονα, μέσω ερωτήσεων και παρατηρήσεων, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με την πολιτιστική τους κληρονομιά, με σκοπό να την ανακαλύψουν, να την κατανοήσουν καλύτερα και να τη βιώσουν. Με τον ίδιο τρόπο πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και στις συλλογές της Εθνικής Γλυπτοθήκης για μαθητές γυμνασίου και λυκείου.
Όλα τα προγράμματα και οι ξεναγήσεις είναι προσαρμοσμένα στην ηλικία των παιδιών.
ΝΕΟ ΔΙΑΓΕΝΕΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
«ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970»
• Περίπατος στους μικρόκοσμους μιας μεγαλούπολης
Δράση που απευθύνεται σε: γιαγιάδες, παππούδες, εγγόνια
Ηλικίες παιδιών: 10-15 ετών
Χώρος: Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων ΕΠΜΑΣ
Αριθμός επισκεπτών ανά επίσκεψη: 25
Ημερομηνίες: 14 και 21 Οκτωβρίου, 11 και 25 Νοεμβρίου, 9 Δεκεμβρίου
Διάρκεια: 90 λεπτά
Διεξαγωγή: Φρύνη Καρζή, μουσειοπαιδαγωγός
Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου υποδέχεται τη σχολική χρονιά 2023-2024 μ’ ένα φρέσκο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σχεδιασμένο ειδικά για τις γιαγιάδες, τους παππούδες και τα εγγόνια τους. Το διαγενεακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασίζεται στις σύγχρονες μουσειοπαιδαγωγικές αντιλήψεις και αποβλέπει, πέρα από τη μουσειακή εμπειρία, να γίνει αφορμή για μια βιωματική προσέγγιση της τέχνης. Γιαγιάδες, παππούδες και εγγόνια επισκέπτονται μαζί την Εθνική Πινακοθήκη για να ανακαλύψουν τους μικρόκοσμους της περιοδικής έκθεσης «Αστυγραφία. Η ζωή της πόλης στις δεκαετίες 1950 – 1970.»
Κρατήσεις: ekarzi @nationalgallery.gr
ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
• Γνωρίζοντας την ιστορία της πόλης μας
Δράση που απευθύνεται σε: σχολεία
Ηλικίες: 6-15 ετών
Χώρος: Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων ΕΠΜΑΣ
Αριθμός μαθητών ανά επίσκεψη: 25
Διάρκεια: 70 λεπτά
Διεξαγωγή: Μαρίνα Τομαζάνη, επιμελήτρια ΕΠΜΑΣ
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά περιήγηση, παρατήρηση και συζήτηση με τα παιδιά με σκοπό την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι καλλιτέχνες βίωναν και απεικόνιζαν τις μεγάλες πόλεις και ειδικά την Αθήνα τις δεκαετίες ’50-’70. Θα κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο και θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε και να ζήσουμε την πόλη αυτών των δεκαετιών, μέσα από τα εικαστικά έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων. Άραγε πόσο διαφορετική είναι η πόλη που ζούμε από αυτήν που έζησαν οι γονείς και οι παππούδες μας;
Κρατήσεις: [email protected]
Τα μυστικά του 3ου ορόφου
30 Σεπτεμβρίου & 7 Οκτωβρίου
Θεματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά 5 έως 12 ετών
– στις 11.00 για παιδιά 5-7 ετών
– στις 14.00 για παιδιά 8-12 ετών
Η συγκεκριμένη βιωματική δράση θα εισαγάγει τους συμμετέχοντες στο ποικιλόμορφο ψηφιδωτό πολιτιστικής και δημιουργικής έκφρασης του 3ου ορόφου του Μουσείου με μια πολυσυμμετοχική προσέγγιση Ελλήνων δημιουργών που έζησαν και εμπνεύστηκαν από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.
Συμμετέχοντες: έως 25 άτομα
Διάρκεια: 45-90 λεπτά
Κρατήσεις: [email protected]
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΘΕΑΣΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ CHARLES LOUIS LUCIEN MULLER «30ή ΜΑΡΤΙΟΥ 1814»,
ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ 8,5 Χ 4,5 M
Δράση που απευθύνεται: σε όλους
Χώρος: Αίθουσα συλλογής της Δυτικοευρωπαϊκής Ζωγραφικής (Κεντρικό Κτήριο ΕΠΜΑΣ, επίπεδο -2)
Αριθμός επισκεπτών: 25
Διάρκεια: 1 ώρα
Διεξαγωγή: Διεύθυνση Συντήρησης και Αποκατάστασης Έργων Τέχνης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συλλογών, Καλλιτεχνικού και Μουσειολογικού Προγραμματισμού και τη Διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ
Δράση ανοιχτή για το ευρύ κοινό, κατά την οποία θα λειτουργήσει το Εργαστήριο Ανοιχτής Θέασης (ΕΑΘ) εντός του εκθεσιακού χώρου της συλλογής Δυτικοευρωπαϊκής Ζωγραφικής.
Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τους συντηρητές και ερευνητές να εργάζονται in situ στο έργο του C. L. Muller «30ή Μαρτίου 1814», διαστάσεων 8,4 x 4,4μ. Το κοινό θα συνομιλήσει μαζί με τους συντηρητές, ερευνητές, επιμελητές σχετικά με τον τρόπο συντήρησης, έρευνας, τα επιστημονικά και πρακτικά ζητήματα που προέκυψαν και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν λόγω του μεγέθους του, ενώ θα πληροφορηθεί και για την ιστορία του έργου.
Κρατήσεις: [email protected]
Η παρουσιαζόμενη δράση, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «ΠΡοηγμένο σύστημα συλλογής και διαχείρισης αναλυτικΩν δεδομένων για την ανοιχτή προς το κοινό ΤΕκμηρίωση, και συντήρηση ζωγρΑφικών έργων τέχνηΣ μεγάλων διαστάσεων» ( Ακρωνύμιο ΠΡΩΤΕΑΣ, MIS- 5069984), ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, β’ κύκλος.
Προτεινόμενες ημερομηνίες: 1η και 12η Νοεμβρίου, 13 Δεκεμβρίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
“Νεοελληνική Τέχνη και Μουσειακή Αγωγή Προσχολικής Ηλικίας”
“Ο κόσμος γύρω μας”, “Θρησκεία στην Τέχνη”
“Η αποτύπωση του προσώπου μέσα από τις μόνιμες συλλογές του μουσείου”
Μέσα από την περιήγηση σε κάθε μία από τις παραπάνω εκπαιδευτικές δράσεις, οι μαθητές θα είναι σε θέση να διακρίνουν τις διαφορετικές τεχνικές και τους τρόπους δημιουργίας των έργων τέχνης και να κατανοήσουν ένα μέρος της ιστορίας τους. Τα προγράμματα αυτά πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως Παρασκευή (εκτός Τρίτης) στο μουσείο.
Διεξαγωγή: Μαρίνα Τομαζάνη, επιμελήτρια ΕΠΜΑΣ
Κρατήσεις: [email protected]
ΕΘΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΟΘΗΚΗ
Πραγματοποιούνται ξεναγήσεις για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου κάθε Παρασκευή από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, Θανάση Σπηλιόπουλο.
Διεξαγωγή: καθημερινά εκτός Τρίτης, από τις 09.00 το πρωί
Κρατήσεις: 210 77 09 855, Τετάρτη-Δευτέρα 09.00-16.00
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ
Μαγικό ραβδάκι
Για οικογένειες και παιδιά (3-5 ετών)
Χώρος: Κεντρικό κτήριο ΕΠΜΑΣ
Ώρα: 14:00-16:00
Ημερομηνίες: 14 Οκτωβρίου, 11 Νοεμβρίου
Διεξαγωγή: Φρύνη Καρζή
Μουσειακά κεντρίσματα
Για οικογένειες και παιδιά (6-12 ετών)
Κτήριο: Κεντρικό κτήριο ΕΠΜΑΣ
Ώρα: 14:00-16:00
Ημερομηνίες: 25 Νοεμβρίου
Διεξαγωγή: Φρύνη Καρζή
Μουσειακά κεντρίσματα
Για οικογένειες και παιδιά (6-12 ετών)
Κτήριο: Εθνική Γλυπτοθήκη
Ώρα: 12:30
Ημερομηνίες: 15 Οκτωβρίου, 12 Νοεμβρίου, 10 Δεκέμβρη
Διεξαγωγή: Φρύνη Καρζή
Πάμε Λαϊκή; (Παρασκευές)
Για οικογένειες και παιδιά
Κτήριο: Κεντρικό κτήριο ΕΠΜΑΣ
Ώρα: 12:30- 13:15
Ημερομηνίες: 6 Οκτωβρίου, 20 Οκτωβρίου, 3 Νοεμβρίου, 24 Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου
Διεξαγωγή: Φρύνη Καρζή
Κρατήσεις: [email protected].
Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου
επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου
Βασ. Κωνσταντίνου 50, Αθήνα
Επισκεφθείτε το site της ΕΠΜΑΣ
www.nationalgallery.gr
Ακολουθήστε την ΕΠΜΑΣ στα social media
Facebook | Instagram | YouTube
#ΠινακοθήκηΜας
#OurNationalGallery
Γραφείο Τύπου:
Χαρά Ζούμα | m. 6980 571057 | [email protected]