«Τα Cherry Blossoms είναι για την ομορφιά και τη ζωή και τον θάνατο. Οι πίνακες είναι φανταχτεροί, ακατάστατοι και εύθραυστοι. Με κάνουν να απομακρύνομαι από τον μινιμαλισμό και αυτό είναι τόσο συναρπαστικό για μένα» εξομολογείται ο Damien Hirst για το νέο του έργο.

Η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά στο Fondation Cartier, από τον Ιούλιο του 2021 ως τον Ιανουάριο του 2022. Ύστερα από πρόσκληση του γενικού διευθυντή του ιδρύματος, Hervé Chandès το 2019, ο Bρετανός καλλιτέχνης πέρασε τα επόμενα τρία χρόνια στο στούντιο του στον Τάμεση, «βουτώντας μέσα στο χρώμα». Αυτές τις μέρες, παρουσιάζονται στο Τόκιο, σε έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης.

Στους τεράστιους καμβάδες του, χωρισμένους σε δίπτυχα, τρίπτυχα, τετράπτυχα, ακόμα και εξάπτυχα, επικρατεί ένας κορεσμός χρωμάτων. Ο ιμπρεσιονισμός συναντά τον πουαντιγισμό και η σωματικότητα της πράξης της ζωγραφικής, την αφαίρεση «Είναι διακοσμητικοί, αλλά βγαλμένοι από τη φύση» εξηγεί ο Ηirst. «Πρόκειται για την τρελή παροδικότητα της ομορφιάς – ένα δέντρο σε ξέφρενη άνθηση με φόντο τον καθαρό ουρανό. Ήταν τόσο ωραία όταν τους ζωγράφιζα, χαμένος μέσα στο χρώμα στο στούντιο μου».

Στους τεράστιους καμβάδες του, χωρισμένους σε δίπτυχα, τρίπτυχα, τετράπτυχα, ακόμα και εξάπτυχα, επικρατεί ένας κορεσμός χρωμάτων.
Η έκθεση στο Τόκιο συμπίπτει με την sakura, την εποχή των ανθισμένων κερασιών.

Το enfant terrible της βρετανικής τέχνης τη δεκαετία του ’90, που κατέκτησε τη δόξα με τα αμφιλεγόμενα έργα του που παρουσίαζαν τεμαχισμένα ζώα μέσα σε δεξαμενές με φορμαλδεΰδη, φανερώνει εδώ, μια τρυφερή πλευρά. Επιπλέον, ο Hirst έχει ακόρεστη όρεξη για πειραματισμούς και μακροχρόνια αφοσίωσή στη ζωγραφική. «Έχω ένα ειδύλλιο με τη ζωγραφική σε όλη μου τη ζωή, ακόμα κι αν την απέφευγα. Ως νέος καλλιτέχνης, ήθελα να αντιδράσω. Και τη δεκαετία του ‘80, η ζωγραφική δεν ήταν ο καλύτερος τρόπος».

Η έκθεση στο Τόκιο συμπίπτει με την sakura, την εποχή των ανθισμένων κερασιών. Οι Ιάπωνες ξεχύνονται στα πάρκα για πικ νικ και hanami (σημαίνει «βλέπω λουλούδια»), την παρατήρηση της ανθοφορίας του δέντρου που χαρίζει απέραντα τοπία με ροζ και λευκά άνθη. Τη νύχτα, η ίδια δραστηριότητα ονομάζεται yakazura, και οι κερασιές στολίζονται με φαναράκια και φώτα. Σύμφωνα με το δελτίο που έκδωσε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, φέτος η ανθοφορία στο Τόκιο θα ξεκινήσει στις 21 Μαρτίου και θα κορυφωθεί στις 29 Μαρτίου.

www.nact.jpwww.fondationcartier.com