Στο Grollo Equiset Garden της National Gallery of Victoria (NGV) στη Μελβούρνη, το «Temple of Boom» τιμά τον Παρθενώνα, προσκαλώντας το κοινό να στοχαστεί για τις συνέπειες του χρόνου σε όλα τα αρχιτεκτονήματα, καθώς η δομή σταδιακά αλλάζει με έργα τέχνης και τοιχογραφίες που, σε τρεις φάσεις, από τον Νοέμβριο έως τον Αύγουστο του 2023, θα την κοσμούν.
Η NGV εγκαινίασε το πρότζεκτ στο πλαίσιο της ετήσιας σειράς της Architecture Commission, στην οποία προσκαλεί Αυστραλούς αρχιτέκτονες να δημιουργήσουν στον κήπο της site-specific έργα. Το «Temple of Boom» σχεδιάστηκε από τους Adam Newman και Kelvin Tsang.
Οι δύο, με έδρα τη Μελβούρνη, αρχιτέκτονες δημιούργησαν μια σμίκρυνση του διάσημου ναού του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ο οποίος καλύπτεται από πολύχρωμες τοιχογραφίες που παραμορφώνουν την προοπτική. Χτισμένος στο ένα τρίτο της κλίμακας του αρχικού ναού, το Temple of Boom εγκαταστάθηκε στον κήπο της Εθνικής Πινακοθήκης της Βικτώρια (NGV) στη Μελβούρνη.
Οι Newman και Tsang, και οι δύο του αρχιτεκτονικού στούντιο NWMN, θέλησαν να εξετάσουν πώς και γιατί ο Παρθενώνας κατέστη «κορυφαίο σύμβολο του δυτικού πολιτισμού, της δημοκρατίας και της τελειότητας».
Παράλληλα, οι καλλιτέχνες Drez, Manda Lane και David Lee Pereira, με έδρα τη Βικτώρια, δημιούργησαν τοιχογραφίες που καλύπτουν το οικοδόμημα, οι οποίες ενσωματώνουν μοτίβα λουλουδιών και οπτικές ψευδαισθήσεις.
«Ένα από τα πιο διάσημα παραδείγματα κλασικής αρχιτεκτονικής, ο Παρθενώνας στην Αθήνα θεωρείται συχνά ως ισχυρό σύμβολο της δυτικής τέχνης και του πολιτισμού», δήλωσε ο Tony Ellwood, διευθυντής του NGV. «Αυτό το έργο των Adam Newman και Kelvin Tsang μας καλεί να σκεφτούμε πώς δημιουργούμε και προσδίδουμε στην αρχιτεκτονική νόημα, καθώς και πώς αυτό το νόημα μπορεί να μετατοπιστεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και πολιτισμούς».
Η προσωρινή εγκατάσταση, κατασκευασμένη από οπλισμένο με γυαλί σκυρόδεμα, είναι χτισμένη γύρω από ένα γλυπτό του Henry Moore του 1958, το Draped seated woman, το οποίο αποτελεί μόνιμο στοιχείο στον κήπο του NGV.
Ο Drez πρόσθεσε χρώματα στους δωρικούς κίονες, δημιουργώντας op-art διαβαθμίσεις που ξεγελούν το μάτι ώστε να βλέπει στρεβλές γεωμετρίες. Η Pereira δημιούργησε τεράστια φυτικά μοτίβα που έχουν ως στόχο να διερευνήσουν ιδέες σχετικά με το φύλο, τη σεξουαλικότητα και την ταυτότητα, ενώ η Lane δημιούργησε τολμηρά μονόχρωμα γραφικά που εξυμνούν τη συμπεριφορά ανάπτυξης των φυτών.
Αναμένεται κι άλλοι καλλιτέχνες να κληθούν να διακοσμήσουν την κατασκευή κατά τη διάρκεια της εννιάμηνης παραμονής της εκεί. Το Temple of Boom θα φιλοξενήσει επίσης ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων και παραστάσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας εμπειρίας VR που θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν εικονικά τον πραγματικό Παρθενώνα στην Αθήνα.
Το Temple of Boom παρουσιάζεται στο NGV στη Μελβούρνη από τις 22 Νοεμβρίου 2022 έως τον Οκτώβριο του 2023.
Με πληροφορίες από το Dezeen.