Η Δανία, το έθνος που κατασκεύασε το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, πολύ πρόσφατα έκλεισε μια συμφωνία για ένα αρκετά φιλόδοξο σχέδιο που αφορά μια άλλη παγκόσμια πρωτοτυπία – ένα ενεργειακό νησί στη Βόρεια Θάλασσα, το οποίο θα μπορεί να παρέχει ενέργεια σε 10 εκατομμύρια σπίτια. Η κίνηση αυτή θα δημιουργήσει μια κρίσιμη ώθηση στην παγκόσμια υπεράκτια αιολική δυναμικότητα.
Το πρώτο ενεργειακό σχέδιο «κόμβου και ακτίνας» θα περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νησιού 80 χιλιομέτρων ανοικτά της δανέζικης ακτογραμμής, το οποίο θα λειτουργεί ως κέντρο μεταφοράς για εκατοντάδες ανεμογεννήτριες που θα το περιβάλλουν. Το έργο θα στοιχίσει 34 δισεκατομμύρια δολάρια, και πρόκειται για το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στην ιστορία της Δανίας.
Το έργο αποτελεί επίσης ένα πιθανό πρότυπο για άλλα παραθαλάσσια έθνη να αναπτύξουν τις δικές τους πράσινες πηγές ενέργειας. «Βρίσκεται στα δανέζικα ύδατα, ναι, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται σε οποιαδήποτε άλλη χώρα», δήλωσε ο Peter Larsen από το North Sea Wind Power Hub Programme.
Ένας παγκόσμιος ενεργειακός κόμβος
Σε μια αρχική φάση το τεχνητό αυτό νησί έχει μέγεθος περίπου 18 γηπέδων ποδοσφαίρου. Αρχικά, ο κόμβος της Βόρειας Θάλασσας θα μπορεί να παράγει 3 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά το σχέδιο είναι να επεκταθεί στα 10 γιγαβάτ, δηλαδή σχεδόν μιάμιση φορά τις σημερινές ανάγκες της Δανίας.
Εκτός από την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο στόχος είναι το νέο υπεράκτιο νησί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου από θαλασσινό νερό, για το οποίο υπάρχει επίσης η δυνατότητα εξαγωγής. Μεγάλες μπαταρίες που θα βρίσκονται στο νησί θα μπορούν να αποθηκεύουν την πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια ώστε να γίνεται χρήση σε περιόδους αυξημένης ζήτησης.
Αν και η κυβέρνηση της Δανίας πρόκειται να κατέχει το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών, για την κατασκευή του έργου θα κληθούν ιδιωτικές εταιρείες για να συμμετάσχουν σε μια σύμπραξη δημόσιου/ιδιωτικού τομέα. Η ηλεκτρική ενέργεια θα παρέχεται από 600 γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες ύψους 260 μέτρων η καθεμία.
Τέτοιες προσπάθειες είναι καθοριστικής σημασίας, δεδομένων των νέων δεσμεύσεων για το κλίμα από χώρες σε όλο τον κόσμο. Όπως ανέφερε το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2031 σκοπεύει να εξαρτάται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυξάνοντας την ενεργειακή της ικανότητα κατά 25 φορές έως το 2050.
Οι υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις παρουσίασαν μια μικρή κάμψη στα μέσα της δεκαετίας του 2000, αλλά έκτοτε αυξάνονται συνεχώς. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με νέα στοιχεία της The Renewables Consulting Group, το 2020 σημειώθηκε ρεκόρ οικονομικών επενδύσεων στην υπεράκτια αιολική ενέργεια.
Κλιμάκωση του έργου μέσω της καλής συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων
Η κλιμάκωση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θα πρέπει να αποτελέσει τον καταλύτη για άλλες οικονομικές δραστηριότητες που βασίζονται στον ωκεανό παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Thomas Thune Andersen, πρόεδρο της δανέζικης εταιρείας πράσινης ενέργειας Ørsted, η οποία κατασκεύασε το αιολικό πάρκο Vindeby.
«Η δημιουργία αιολικών πάρκων έχει αντίκτυπο στο τοπικό περιβάλλον», δήλωσε στην ψηφιακή εκδήλωση 2021 Davos Agenda του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. «Αλλά είναι επίσης μια ευκαιρία να κάνουμε κι άλλα πράγματα», είπε.
Υπάρχει ανάγκη «να θέσουμε υψηλούς στόχους» όσον αφορά τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε ο Andersen, και να επιτρέψουμε κι άλλες επιπλέον δραστηριότητες στην ίδια περιοχή, όπως η θαλάσσια καλλιέργεια.
Οι κυβερνήσεις, οι ΜΚΟ και οι επιχειρήσεις «πρέπει όλοι να συνεργαστούν στο μέγιστο ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι μας», είπε. «Έχουμε ήδη δει πολύ καλά παραδείγματα καλλιέργειας φυκιών, μιλώντας με τους ίδιους τους ψαράδες για το πώς να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα, πώς χτίζουμε υφάλους και πώς δημιουργούμε άλλα είδη εκτροφείων για τα ψάρια».
Ο Andersen βρίσκεται ανάμεσα σε περισσότερους από 65 παγκόσμιους ηγέτες που προέρχονται από επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών και διεθνείς οργανισμούς που απαρτίζουν τους Φίλους της Δράσης για τους Ωκεανούς, μια πρωτοβουλία που συγκάλεσε το Φόρουμ για την ταχεία εξεύρεση λύσεων στις πιο απειλητικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ωκεανοί μας.