Υπάρχει μία τάση που φαίνεται να έχει γίνει κοινωνικό κίνημα. Οι άνθρωποι επιλέγουν να περιορίσουν το χώρο στον οποίο ζουν, να τον απλοποιήσουν και να ζουν με λιγότερα. Αγκαλιάζουν τη φιλοσοφία της μικροσκοπικής ζωής και την ελευθερία που συνοδεύει τον τρόπο ζωής του μικροσκοπικού σπιτιού.
Η ιδέα του μικροσκοπικού σπιτιού είναι κάτι περισσότερο από το να ζεις απλά σε έναν μικρό χώρο (αν και ένα μικρό σπίτι είναι σίγουρα μέρος του).
Στην σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία η απόκτηση ενός σπιτιού είναι το πρωταρχικό όνειρο για τον μέσο άνθρωπο.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, το 1/3 έως το 1/2 του εισοδήματός τους αφιερώνεται στο σπίτι τους. Η αγορά ενός σπιτιού συχνά μεταφράζεται σε τουλάχιστον 15 χρόνια εργασίας κατά τη διάρκεια της ζωής σας για να αποπληρωθεί. Λόγω του υψηλού κόστους της ιδιοκτησίας ενός σπιτιού «τυπικού μεγέθους», καθώς και των σχετικών εξόδων (και της κουλτούρας του «αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα»), πολλοί είναι αυτοί που μέχρι το τέλος του μήνα ο μισθός δεν φτάνει.
Δουλεύουμε σκληρά για να αντέξουμε οικονομικά μεγαλύτερα σπίτια από όσα χρειαζόμαστε. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, ώστε να γεμίζουμε τα σπίτια μας με περισσότερα πράγματα, αντικείμενα που μπορεί να μην χρειαζόμαστε αλλά τελικά τα αγοράζουμε έτσι και άλλως. Περιττά πράγματα, πλασματικές ανάγκες σε ένα φαύλο κύκλο δουλειάς και κατανάλωσης.
Ποια είναι η εναλλακτική σε αυτό το υψηλό κόστος ζωής;
Μια λύση είναι να ζήσετε με λιγότερα – και αυτή η συνειδητοποίηση είναι που έφερε πολλούς ανθρώπους στο κίνημα του μικροσκοπικού σπιτιού. Ενώ τα μικρά σπίτια δεν είναι για όλους, το κόστος μικροσκοπικών σπιτιών είναι πολύ χαμηλότερο από ένα κτίριο πλήρους μεγέθους.
Πόσο μεγάλο είναι το μέσο μικροσκοπικό σπίτι;
Το τυπικό αμερικανικό σπίτι είναι περίπου 250 τετραγωνικά μέτρα, ενώ ο τυπικός ορισμός του μικρού ή μικροσκοπικού σπιτιού είναι ένα σπίτι με τετραγωνικά μέτρα μεταξύ 10 και 40 τετραγωνικά μέτρα. Αν και φυσικά δεν υπάρχουν κανόνες για να συμμετάσχετε στο κίνημα των μικροσκοπικών σπιτιών, όταν οι άνθρωποι αναφέρονται στη “μικροσκοπική ζωή”, το μικροσκοπικό τους σπίτι γενικά πέφτει κάτω από το επίπεδο των 20 τετραγωνικών μέτρων.
Τα πάντα είναι προσεκτικά σχεδιασμένα, ώστε όλη σας η ζωή, η κρεβατοκάμαρα, η κουζίνα, οι αποθηκευτικοί χώροι να χωράνε σε ελάχιστα τετραγωνικά.
Τα μικροσκοπικά σπίτια μπορεί να είναι νοικιασμένα ή ιδιόκτητα. Μπορείτε να επιλέξετε ένα μίνι σπίτι με ρόδες ή μία πιο μόνιμη κατασκευή με θεμέλια. Τα περισσότερα μικροσκοπικά σπίτια είναι ανεξάρτητες κατασκευές, άλλα είναι σταθμευμένα στο δικό τους οικόπεδο. Ορισμένα σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, ενώ άλλα αγοράζονται, προσαρμόζονται, μεταφέρονται και συναρμολογούνται με οδηγίες χρήσης.
Έχουν όλα τα σχήματα, μεγέθη και μορφές, αλλά όλα επιτελούν ένα σκοπό: την απλούστερη ζωή σε έναν μικρότερο, πιο αποτελεσματικό χώρο.
Για όσους δεν έχουν δοκιμάσει τη ζωή σε μικροσκοπικό σπίτι, μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, ασφυκτικό και κλειστοφοβικό.
Γιατί κάποιος να επιλέξει να ζήσει σε ένα μικρό χώρο;
Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στην κίνηση του μικροσκοπικού σπιτιού και στη “μικροσκοπική” φιλοσοφία της ζωής. Φυσικά, οι άνθρωποι μπορούν να ενταχθούν στο κίνημα για διάφορους λόγους, αλλά οι πιο δημοφιλείς λόγοι περιλαμβάνουν περιβαλλοντικές ανησυχίες, οικονομικά ζητήματα και την επιθυμία για περισσότερο χρόνο και ελευθερία.
Η μικροσκοπική ζωή παρέχει τεράστια οικονομικά πλεονεκτήματα.
«Έμενα σε ένα διαμέρισμα που μου κόστιζε 1000 $ το μήνα μαζί με την ασφάλεια, τους λογαριασμούς κλπ. Μόλις μετακόμισα στο μικροσκοπικό μου σπίτι, οι λογαριασμοί μου ουσιαστικά εξαφανίστηκαν, τώρα μου κοστίζει 15 $ (ναι, καλά ακούσατε, 15 δολάρια!) το μήνα. Το κόστος της κατασκευής του δικού μου μικροσκοπικού σπιτιού ανακτήθηκε σε λιγότερο από 2 χρόνια, επιτρέποντάς μου να μαζέψω πολλές οικονομίες» υποστηρίζει η Lina Menard, σχεδιάστρια μικροσκοπικών σπιτιών και θιασώτης του κινήματος.
Ειδικά λίγο μετά την ύφεση του 2008 και την κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς, τα μικροσκοπικά σπίτια άρχισαν να φαίνονται ελκυστικά για μια γενιά νέων ανθρώπων που είχαν απογοητευτεί από τα υπερφυσικά, υπερυποθηκευμένα σπίτια των γονιών τους.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το σπίτι ενός ατόμου είναι συνήθως το πιο πολύτιμο οικονομικό περιουσιακό στοιχείο. Τα παραδοσιακά ακίνητα τείνουν να ανατιμώνται σε αξία, γεγονός που αναμφισβήτητα εξορθολογίζει το τεράστιο αρχικό κόστος αγοράς ενός σπιτιού. Αλλά τα μικροσκοπικά σπίτια είναι διαφορετικά, ιδιαίτερα αυτά που είναι χτισμένα με ρόδες, επειδή αποσβένονται αρκετά γρήγορα.
Υπάρχει επίσης, φυσικά, μια περιβαλλοντική προέκταση στην επιλογή του να ζεις σε ένα μικροσκοπικό σπίτι.
Το μέγεθος ενός σπιτιού συσχετίζεται έντονα με τους πόρους που απαιτούνται για να συντηρηθεί και να καλυφθούν οι ανάγκες σε ψύξη και θέρμανση. Εάν το σπίτι σας είναι πολύ, πολύ μικρό, οι απαιτούμενοι πόροι θα είναι ελάχιστοι, καθώς χρησιμοποιούν λιγότερες συσκευές και, ως εκ τούτου, είναι πιο αποδοτικά στη χρήση ενέργειας με πολύ μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα. Και ο εξαιρετικά περιορισμένος χώρος αποθήκευσης εξαλείφει την ευκαιρία για σπάταλη κατανάλωση αντικειμένων.
Έτσι, οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν σε μικροσκοπικά σπίτια είναι προσεκτικοί αγοραστές που προτιμούν να επενδύουν σε υψηλής ποιότητας αντικείμενα και έπιπλα και σκέφτονται πιο προσεκτικά τα πράγματα που χρειάζονται και αν όντως πραγματικά τα χρειόνται.
Επιπλέον, υπάρχει μείωση στην ποσότητα των απορριμμάτων συσκευασίας που προκαλούνται από παρορμητικές αγορές. Το να ζείτε σε ένα μικροσκοπικό σπίτι εγγυάται ότι θα είστε πιο αποδοτικοί με τον χώρο σας και θα καταναλώνετε λιγότερους πόρους, κάτι που θετικό τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον προϋπολογισμό σας.
Γιατί όμως δεν βλέπουμε πολλά μικροσκοπικά σπίτια;
Ένας από τους πολύ πρώιμους που υιοθέτησαν ένα μικροσκοπικό σπίτι, ο Jay Shafer πιστώνεται μερικές φορές ότι «εφηύρε» την αισθητική του μίνι εξοχικού σπιτιού που ξεκίνησε αυτό το κίνημα Το 2000, ίδρυσε τη δική του εταιρεία σχεδιασμού και κατασκευής, την Tumbleweed Tiny Houses, και όταν έφυγε από την εταιρεία 12 χρόνια αργότερα, η επιχείρηση είχε δει «εκθετική ανάπτυξη».
Ένα ολόκληρο οικοσύστημα από ιστολόγια, βιβλία, σειρές ριάλιτι και ντοκιμαντέρ μικροσκοπικών σπιτιών είχε εμφανιστεί εκθειάζοντας τις αρετές του να ζεις καλύτερα ζώντας με λιγότερα.
Όμως, παρ’ όλα αυτά, τα μικροσκοπικά σπίτια δεν μπήκαν ποτέ πραγματικά στο βασικό βασίλειο της ιδιοκτησίας σπιτιού. Αντίθετα, μπήκαν στον κόσμο των τουριστών που αναζητούσαν μια σύντομη διέξοδο σε έναν μικρότερης κλίμακας, φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το κίνημα του μικροσκοπικού σπιτιού απέτυχε. Αντίθετα, οι προσδοκίες που τέθηκαν ήταν πολύ υψηλές: υπήρχε η εντύπωση ότι θα μπορούσε να αναλάβει όλες τις αμαρτίες μιας φουσκωμένης, κερδοσκοπικής βιομηχανίας στέγασης και να μας παραδώσει σε έναν πιο ταπεινό, πιο ευτυχισμένο τρόπο ζωής.
H άνοδος της Airbnb πρόσφερε ένα «εγγυημένο επιχειρηματικό μοντέλο» για τους ανθρώπους που ήθελαν να μετατρέψουν ένα μικροσκοπικό σπίτι σε μια θεμιτά κερδοφόρα επένδυση, δήλωσε ο Zach Milburn, ένας προγραμματιστής ακινήτων. Αυτό συμβαίνει επειδή οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις θα αποφέρουν πάντα περισσότερα χρήματα από τις μηνιαίες, σύμφωνα με μια οικονομική θεωρία γνωστή ως «κενό ενοικίου».
Τα μικροσκοπικά σπίτια είναι ιδανικά για την Airbnb, και έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά κερδοφόρα με τις υψηλότερες εισπράξεις στην πλατφόρμα, αποφέροντας έσοδα 195 εκ. δολαρίων για τους οικοδεσπότες το 2021.