Mια συνύφανση αρχιτεκτονικής και παραμυθιού με την υπογραφή του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kengo Kuma και του γραφείου αρχιτεκτονικής τοπίου Masu Planning, στην Οντένσε, την πόλη που γεννήθηκε ο αγαπημένος συγγραφέας των παιδιών.
Οι αρχιτέκτονες συναγωνίστηκαν την πλούσια φαντασία του Hans Christian Andersen για να σχεδιάσουν έναν πολιτιστικό προορισμό αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του μεγάλου παραμυθά. Την έμπνευση τους έδωσε το παραμύθι «Το Μαγικό Σπιρτόκουτο», όπου ένα δέντρο αποκαλύπτει έναν υπόγειο, φανταστικό κόσμο. Έτσι, οι περισσότεροι χώροι του μουσείου βρίσκονται κάτω από το έδαφος, ενώ πλούσια φύση κυκλώνει την ξύλινη κατασκευή του κτιρίου, που μοιάζει να μας κρυφοκοιτάζει πίσω από το φύλλωμα των δέντρων.
Όπως δηλώνει και το όνομά του –Ηans Christian Andersens Hus, είναι κάτι περισσότερο από μουσείο: ένα σπίτι για να ξεδιπλωθεί ο κόσμος του μεγάλου συγγραφέα, ένα «μαγευτικό παιδικό σύμπαν».
Καλύπτοντας περίπου 5.600 τ.μ., το μουσείο εκτείνεται σε διάφορα επίπεδα, με το μεγαλύτερο τμήμα του να είναι υπόγειο. Η state-of-the-art τεχνολογία ζωντανεύει τα παραμύθια: με τη βοήθεια ακουστικών, οι επισκέπτες απολαμβάνουν μια συναρπαστική εμπειρία ήχου που ενσωματώνεται στις καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις που παρουσιάζονται στο μουσείο.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του μουσείου, Ηenrik Lübker εξηγεί ότι τα εκθέματα του έχουν σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλούν ένα είδος εμπλοκής με τις ιστορίες του Andersen. «Σε ένα installation αφιερωμένο στη “Μικρή Γοργόνα”, οι επισκέπτες μπορούν να κοιτάξουν ψηλά σε μια γυάλινη οροφή και να δουν τον κήπο, τον ουρανό και τους ανθρώπους μέσα από το νερό μιας λίμνης. Ένα άλλο τμήμα του μουσείου αναδημιουργεί τη δυσοίωνη ατμόσφαιρα της “Σκιάς”, ένα παραμύθι που έγραψε ο Andersen το 1847, στο οποίο η κακή σκιά ενός καλού ανθρώπου τελικά τον αντικαθιστά και τον καταστρέφει. Oι επισκέπτες, στην αρχή βλέπουν τις σκιές τους∙ μέχρι που ξαφνικά εκείνες αρχίζουν να ενεργούν μόνες τους…».
Οι κήποι σχεδιάστηκαν από τους αρχιτέκτονες τοπίου MASU Planning, με στόχο να θυμίζουν άγρια φύση. Τα ελικοειδή μονοπάτια οδηγούν από το σκοτεινό, πυκνό δάσος με τα δέντρα με τους παράξενους κορμούς στο φωτεινό κήπο με τα λουλούδια ∙ είναι σαν να κάνεις περίπατο μέσα σε ένα παραμύθι. «Ο κήπος μας δεν σκοπεύει να αφηγηθεί την ακριβή ιστορία του Ασχημόπαπου ή της Τοσοδούλας. Σας επιτρέπει να βιώσετε τη φύση όπως την αντιλαμβανόταν ο Hans Christian Andersen – ως πηγή έμπνευσης που θέτει τη φαντασία ελεύθερη αλλά ταυτόχρονα είναι απρόβλεπτη και άγρια» εξηγεί το Μasu Planning.
«Η ιδέα πίσω από το αρχιτεκτονικό σχέδιο έμοιαζε με τη μέθοδο του Άντερσεν, όπου ένας μικρός κόσμος ξαφνικά διαστέλλεται σε ένα μεγαλύτερο σύμπαν» εξηγεί ο Kengo Kuma. «Σε αυτό το σύμπαν, δεν υπάρχει ιεραρχική τάξη, δεν υπάρχει πρόσοψη ούτε καθορισμένη κατεύθυνση. Πολλαπλασιάσαμε αυτή την ιδέα και δημιουργήσαμε ένα μουσείο που «συναρμολογήθηκε» από μια σειρά ασύνδετων εμπειριών».