Στα πλαίσια μιας ιδέας για ένα θέμα, αναζητούσα πρωτοποριακούς αρχιτεκτονικούς σχεδιασμούς που να δρουν ως βιώσιμες επιλογές κατοίκησης στην Ελλάδα. Αρχικά ομολογώ πως απογοητεύτηκα, μέχρι που ένα βράδυ στο TikTok, αφού λογικά λειτούργησε καλά ο αλγόριθμός, εμφανίστηκε μπροστά μου το ONE living capsules. Η πρώτη μου στιγμιαία σκέψη ήταν πως αυτό το πρότζεκτ δεν μπορεί να έχει ταμπέλα made in Greece, ωσπού εμφανίστηκε στο πλάνο ο interior designer Κώστας Γκάγκος. Αποθήκευσα το βίντεο, έψαξα όσο περισσότερο μπορούσα το έργο του και κατέληξα στο γραφείο Costas Gagos Architecture & Design στο οποίο είναι CEO. Δεν ήθελα, όμως, να αναφέρω απλώς τις πληροφορίες που βρήκα για το ONE living capsules σε ένα κείμενο αρχιτεκτονικής. Ένιωσα πως έπρεπε να μιλήσω μαζί του έτσι ώστε να δω μέσα από το όραμά του γι’ αυτή την πρωτοποριακή κάψουλα διαβίωσης όσα είδε και εκείνος όταν το πρωτοσκέφτηκε, αλλά και να μιλήσουμε για τη διαδικασία υλοποίησής του, τι μπορεί να προσφέρει σε έναν πλανήτη που επιδιώκει βιωσιμότητα και να μου πει αν μία κάψουλα μπορεί να είναι το μελλοντικό μας σπίτι. Οι απαντήσεις αυτές, και πολλά ακόμα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Olafaq.

– Κύριε Γκάγκο, τι σας ενέπνευσε για τον σχεδιασμό των καψουλών διαβίωσης ONE living capsules; Υπήρχαν συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές ή τεχνολογικές επιρροές που έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωσή της;
Όλα ξεκίνησαν πριν κάποια χρόνια παίζοντας με τα παιδιά μου με ξύλινους κύβους. Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι ήθελα να δημιουργήσω κάτι μαγικό. Κάψουλες διαβίωσης, που να τις χαρακτηρίζει η πολυμορφικότητα και η ευελιξία, να μπορούν να μεταφέρονται και να παρέχουν ό,τι και ένα συμβατικό σπίτι, χωρίς όμως την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε container. Επέλεξα τον αρθρωτό σχεδιασμό, καθώς καθιστά τη συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγησή της εύκολη. Οραματίστηκα μια κάψουλα με δυνατότητα κατασκευής στη μονάδα παραγωγής και γρήγορης μεταφοράς και τοποθέτησης στον επιθυμητό χώρο. Εξοπλισμένη με όλα τα έξυπνα και τεχνολογικά ανεπτυγμένα συστήματα αερισμού – εξαερισμού και ταυτόχρονα οικονομικά προσιτή στο κοινό και πάντα με υψηλή ποιότητα. Θα δίδονται εναλλακτικές επιλογές design, όπως γίνεται και κατά την επιλογή αυτοκινήτου, όπου μπορούμε να επιλέξουμε καθίσματα, ταμπλό, χρώμα κ.λπ. Έτσι προχώρησε η σκέψη μου στην ολοκλήρωση αυτού του οράματος. Μελέτησα πολύ την κατασκευαστική διαδικασία και τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην βιομηχανία κατασκευής των αεροπλάνων, των αυτοκινήτων αλλά και των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων. Συνέλεξα τις απαραίτητες πληροφορίες και σε αυτή τη λογική βασίστηκε ο σχεδιασμός των ONE living capsules και ομολογώ πως είναι κατασκευαστικά, τεχνολογικά και λειτουργικά αρκετά μπροστά για την εποχή του.

Κώστας Γκάγκος

– Μπορεί το ONE living capsules, ή ένας αντίστοιχος σχεδιασμός κάψουλας, να ανταποκριθεί και να προσαρμοστεί κατάλληλα σε διαφορετικές ατομικές προτιμήσεις και ανάγκες διαβίωσης, τόσο για μόνιμη κατοικία όσο και για ενοικίαση;
Το ONE living capsules σχεδιάστηκε για να προσαρμόζεται και να μεταβάλλεται σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Μετατρέπεται, τροποποιείται σε υφές, χρώματα, υλικά σύμφωνα με το γούστο και τις απαιτήσεις του εκάστοτε ιδιοκτήτη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως μόνιμη κατοικία για ιδιωτική χρήση, όσο και για εκμετάλλευση, όπως ενοικιαζόμενες σουίτες και premium clamping. Καθώς είναι όλα προμελετημένα και ποιοτικά άρτια, ο ιδιοκτήτης δε χρειάζεται να ασχοληθεί με την αποκατάσταση του χώρου ή να επωμιστεί επιπλέον κόστος για την ολοκλήρωσή του.

– Ποιες τεχνολογίες έχετε ενσωματώσει στην κάψουλα διαβίωσης για την υποστήριξη του σύγχρονου τρόπου ζωής;
Από την αρχή του σχεδιασμού θεώρησα πολύ σημαντικό το να νιώθει άνετα ο φιλοξενούμενος μέσα σε αυτό το χώρο. Να απολαμβάνει ποιοτικό αέρα σε μια άνετη ατμόσφαιρα. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιήσαμε ένα από τα παγκοσμίως καλύτερα ποιοτικά συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας αερισμού, τον εναλλάκτη αέρα, ο οποίος ανανεώνει τον φυσικό αέρα στο εσωτερικό της κάψουλας αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του 24ώρου, φιλτράροντάς τον χωρίς να αλλοιώνει την ψύξη και τη θέρμανση που έχουμε ρυθμίσει και χωρίς να χρειάζεται να ανοίξουμε το παράθυρο. Επιπλέον, είναι εξοπλισμένη με έξυπνο κεντρικό σύστημα ελέγχου και διαχείρισης του χώρου.

– Υποθέτω θα αντιμετωπίσατε αρκετές προκλήσεις για την υλοποίηση της κάψουλας, αλλά ποιες ήταν οι πιο σημαντικές;
Δεν ξέρω αν αυτά που χρειάστηκε να αντιμετωπίσω πρέπει να τα αποκαλέσω «προκλήσεις» ή «προβλήματα». Όταν έχεις ένα όραμα για κάτι που δεν έχει πραγματοποιηθεί στην ελληνική αγορά, το μόνο που συναντάς και η μόνη κουβέντα που ακούς από όλους είναι «δε γίνεται!». Εγώ βέβαια δεν άκουγα το «δεν», άκουγα μόνο το «γίνεται!». Με πείσμα λοιπόν ολοκληρώσαμε αυτό το όραμα, γιατί μόνο έτσι μπορεί να πραγματοποιηθεί μια ιδέα και πάνω σε αυτή δουλεύουμε και προσπαθούμε να την εξελίξουμε περαιτέρω. Όσοι βέβαια έλεγαν ότι «δεν γίνεται» τώρα άλλαξαν γνώμη, γιατί είδαν ότι με το πείσμα μας και το πάθος μας, πραγματοποιήθηκε το όραμά μας και έτσι θα συνεχίσουμε.

– Με ποιους τρόπους ο σύγχρονος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός δίνει προτεραιότητα στη βιωσιμότητα και τη φιλικότητα προς το περιβάλλον;
Οποιοδήποτε κτήριο για να μπορεί να είναι φιλικό προς το περιβάλλον και να αφήνει όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα, εξαρτάται από το αρχιτεκτονικό σχεδιασμό αλλά και από τον τεχνολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, τη μηχανολογική μελέτη, τα υλικά κατασκευής και αρκετούς άλλους παράγοντες. Όλα αυτά ελήφθησαν σοβαρά υπόψη κατά τον σχεδιασμό και την κατασκευή της κάψουλας, ώστε να είναι αρκετά βήματα μπροστά.

– Υπάρχουν συγκεκριμένα υλικά ή συστήματα ενεργειακής απόδοσης ενσωματωμένα στο ONE living capsules;
Ο βασικός πυλώνας του σχεδιασμού βασίστηκε στην επίτευξη ενός μικρού πάχους τοίχου, ώστε να καθιστά την κάψουλα ενεργειακά άρτια. Για τον λόγο αυτό δουλέψαμε πάνω σε αυτό και ένα από τα βασικά υλικά που χρησιμοποιήσαμε στο εξωτερικό κέλυφος της κάψουλας είναι το Rowmat, ένα εύκαμπτο υλικό ξηράς δόμησης άριστων θερμομονωτικών ιδιοτήτων και υψηλής μηχανικής αντοχής. Στο εσωτερικό προσθέσαμε τις απαραίτητες επιστρώσεις με κατάλληλα υλικά, ώστε να επιτυγχάνεται η θερμομόνωση, η ηχομόνωση και η υγρομόνωση.

– Ποια ανάγκη έρχεται για να καλύψει το ONE living capsules;
Το ONE living capsules ήρθε για να προσφέρει μια εναλλακτική μορφή χώρων διαβίωσης του μέλλοντος και απευθύνεται τόσο σε επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου όσο και σε ιδιώτες. Δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας premium χώρων διαβίωσης σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, χωρίς απρόοπτα και προβλήματα κατά την κατασκευή, χωρίς την εμπλοκή υπεργολάβων, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει 100% ποιότητα και ξεχωριστό design. Ο αγοραστής αποκτά ένα premium προϊόν προς εκμετάλλευση ή ιδιοχρησία και παράλληλα έχει τη δυνατότητα να το μετεγκαταστήσει σε νέο χώρο, εφόσον παραστεί ανάγκη.

Φωτ.: © Costas Gagos Architecture & Design

– Πώς ο σχεδιασμός προσαρμόζεται σε πιθανές αλλαγές στις μελλοντικές τάσεις του τρόπου ζωής; Υπάρχει δυνατότητα κάποιος να επέμβει σε λειτουργίες και στον σχεδιασμό της κάψουλας;
Η αρθρωτή σχεδίαση του ONE living capsules παρέχει ακριβώς αυτή τη δυνατότητα προσαρμογής σε μελλοντικές ανάγκες και τάσεις. Εκτός από το κέλυφος της κάψουλας και το σχήμα του, τα οποία διατηρούνται, τα υπόλοιπα στοιχεία του ONE living σχεδιάστηκαν, ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται σχετικά με τις διαστάσεις. Υπάρχει η δυνατότητα να προστεθούν modules για να επεκτείνονται κατά μήκος, πλάτος και ύψος, αλλά και να προσαρμόζεται το design σύμφωνα με την επιθυμία και την ανάγκη του ενδιαφερόμενου.

– Πώς η συγκεκριμένη κάψουλα διαβίωσης αντιμετωπίζει ζητήματα προσβασιμότητας; Λαμβάνει υπόψη της διαφορετικές δημογραφικές ομάδες;
Η ομάδα μας, με ευαισθησία στην αντιμετώπιση ζητημάτων προσβασιμότητας, σχεδιάζει στοχεύοντας η λειτουργικότητα του χώρου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις προσβασιμότητας. Ανάλογα με τις διαφορετικές δημογραφικές ομάδες και τις ανάγκες τους, προσαρμόζουμε και τον σχεδιασμό μεριμνώντας για την κάλυψη των εκάστοτε αναγκών.

– Μπορεί να ενταχθεί μια κάψουλα διαβίωσης στα υπάρχοντα αστικά τοπία και πώς συμβάλλει στον μελλοντικό σχεδιασμό μιας πόλης, όπως για παράδειγμα τις πόλεις «των 15 λεπτών»;
Η συγκεκριμένη κάψουλα είναι η αρχή για τα ελληνικά δεδομένα, ίσως και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μετά από αυτή τη κάψουλα με το συγκεκριμένο σχήμα και αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, εννοείται ότι μπορούν να σχεδιαστούν διαφορετικά μοντέλα με σκοπό τη δημιουργία μιας κοινότητας, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες υποδομές και σίγουρα επιτυγχάνοντας την αρχιτεκτονική αρμονία με το τοπίο, πολύ καλύτερη από αυτή που παρατηρείται σε ήδη υπάρχουσες περιοχές, όπου επικρατεί ένας άναρχος σχεδιασμός.

– Υπάρχουν σκέψεις για την ενσωμάτωση του συγκεκριμένου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού σε ευρύτερα αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά σχέδια από το κράτος; Πιστεύετε ότι θα προσαρμοστεί το ρυθμιστικό πλαίσιο της χώρας για να φιλοξενήσει καινοτόμες λύσεις στέγασης όπως αυτή;
Το ελληνικό κράτος πρώτη φορά βλέπει τώρα έναν διαφορετικό τρόπο δόμησης. Θεωρώ πως θα αρχίσει να το σκέφτεται σοβαρά και θα αντιληφθεί την ύπαρξη διαφορετικών τρόπων διαβίωσης, ώστε να ορίσει προδιαγραφές και να αλλάξει κάποιες παραμέτρους σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε οι κάψουλες να μπορούν να τοποθετούνται εύκολα με λιγότερη γραφειοκρατία. Θεωρώ ότι η ONE living capsule άνοιξε τον δρόμο ώστε το αρμόδιο υπουργείο να εξετάσει νέα ρυθμιστικά πλαίσια που να ευνοούν την ενσωμάτωση της κάψουλας στα αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά κρατικά σχέδια.

Φωτ.: © Costas Gagos Architecture & Design

– Αυτή τη στιγμή οι κάψουλες διαβίωσης ποιους ανθρώπους αφορούν και σε ποιους μπορούν να απευθυνθούν στο μέλλον;
Η πρώτη κάψουλα που κατασκευάσαμε και παρουσιάστηκε για 1η φορά στην έκθεση Xenia 23 αφορά σε επαγγελματίες του ξενοδοχειακού τομέα. Παράλληλα προχωράμε στον σχεδιασμό επόμενων εκδόσεων που θα απευθύνονται και για ιδιωτική χρήση, για ιδιωτική κατοικία, αλλά και για άλλου είδους επαγγελματική χρήση, όπως εμπορικός χώρος κλπ.

– Μπορεί το One Living Capsule να παραχθεί μαζικά;
Αυτό το χρονικό διάστημα δημιουργείται το πρώτο εργοστάσιο μαζικής παραγωγής των ONE living capsules. Υπολογίζεται πως η παραγωγή θα ξεκινήσει στα μέσα του καλοκαιριού και η δυνατότητα ετήσιας παραγωγής εκτιμάται στις 100 κάψουλες.

– Οι κάψουλες διαβίωσης θεωρούνται φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά στην εποχή της κλιματικής αλλαγής δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο τους ρύπους αλλά και τις φυσικές καταστροφές. Πώς αντιμετωπίζει, ή πώς μπορεί να αντιμετωπίσει στο μέλλον, ο σχεδιασμός αυτός τέτοια ζητήματα ασφαλείας;
Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, πρώτο μέλημά μας στον σχεδιασμό ήταν να είναι φιλικό προς το περιβάλλον και να είναι ενεργειακά αυτόνομο. Σχετικά με τις φυσικές καταστροφές, έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες και πληροί όλες τις προϋποθέσεις του τελευταίου αντισεισμικού κανονισμού, καθώς επίσης και της ενεργειακής και παθητικής πυροπροστασίας.

– Πού μπορεί κάποιος να δει από κοντά το One Living Capsule; Υπάρχει η δυνατότητα αυτή τη στιγμή να φιλοξενήσει κάποιον;
Εκτίθεται στα κεντρικά γραφεία της Costas Gagos Architecture & Design στη Λάρισα, όπου μπορεί ο ενδιαφερόμενος να έρθει να ξεναγηθεί κατόπιν ραντεβού. Επίσης, την άνοιξη θα διεξαχθούν 3 open days, όπου το ONE living θα είναι επισκέψιμο από το ευρύ κοινό. Η πρώτη πιλοτική κάψουλα ONE living διατίθεται μόνο για δειγματισμό και έκθεση του στο κοινό. Σύντομα, όμως, εφόσον η παραγωγή του ξεκινάει περί τα μέσα καλοκαιριού, θα δημιουργηθούν χώροι φιλοξενίας ONE living capsules, τους οποίους θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επιλέξουν για τη διαμονή τους.