Στον «πόλεμο των ρευμάτων» στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Τόμας Έντισον προχώρησε σε ηλεκτροπληξίες ζώων για να δυσφημίσει τον Νίκολα Τέσλα. Έναν αιώνα αργότερα, ο Στιβ Τζομπς αντάλλασσε προσβολές με τον Μπιλ Γκέιτς κατά τη διάρκεια της μάχης μεταξύ Apple και Microsoft. Ακόμη και η σατιρική σειρά του HBO, “Silicon Valley” ξεκινά με μια αντιπαλότητα και τη θρυλική ατάκα: «Αυτοί είναι δισεκατομμυριούχοι, Ρίτσαρντ. Το να ταπεινώνουν ο ένας τον άλλο αξίζει περισσότερα απ’ όσα θα βγάλουμε εμείς σε μια ζωή». Τι σχέση έχουν όμως όλα αυτά με το παρόν;

Στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) η κόντρα ανάμεσα στον Έλον Μασκ και τον Σαμ Άλτμαν βρίσκεται περίπου στην ίδια κατηγορία. Είναι ταυτόχρονα γελοία και συναρπαστική. Γελοία, γιατί προσβάλλουν ο ένας τον άλλο προσπαθώντας να υποτιμήσουν τα chatbots του άλλου και διαφωνούν για το ποιος εννοούσε τι πριν από σχεδόν μια δεκαετία, όταν ίδρυσαν από κοινού την OpenAI. Συναρπαστική πλέον επειδή ο γεμάτος δυσαρέσκεια Μασκ δημιούργησε τη xAI. Η τελευταία κατασκευάζει μία σειρά μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLMs) με το όνομα Grok, η οποία έχει βάλει στόχο την OpenAI που διοικείται πλέον από τον Άλτμαν και σημείωσε τεράστια επιτυχία με την κυκλοφορία του ChatGPT πριν από δύο χρόνια. Ενώ η OpenAI αποτιμάται στα 157 δισ. δολάρια, η xA φημολογείται ήδη ότι αξίζει 50 δισ. δολάρια.

Η xAI καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να καλύψει τη διαφορά. Τον Σεπτέμβριο, έθεσε σε λειτουργία τον μεγαλύτερο υπερυπολογιστή στον κόσμο που κατασκευάστηκε σε χρόνο-ρεκόρ με 100.000 μονάδες γραφικών επεξεργαστών (GPUs) της Nvidia με εκτιμώμενο κόστος 4,5 δισ. δολάρια. Ο Μασκ υποσχέθηκε να διπλασιάσει το μέγεθός του μέσα σε λίγους μήνες. Η xAI συγκεντρώνει κεφάλαια με απίστευτους ρυθμούς: 5 δισ. δολάρια στον τρέχοντα γύρο χρηματοδότησης, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, επιπλέον των 6 δισ. του Μαΐου. Αυτά τα χρήματα και οι υπολογιστικές δυνατότητες θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση της τρίτης γενιάς του Grok που σύμφωνα με τον Μασκ θα είναι «το πιο ισχυρό AI σύστημα στον κόσμο από κάθε άποψη».

Η εταιρεία AI του Μασκ έχει μία σειρά πλεονεκτημάτων. Ο Μασκ προσελκύει λαμπρούς μηχανικούς, η xAI στρατολογεί από τα κορυφαία εργαστήρια LLM και από την Tesla, την κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων του. Τα γλωσσικά μοντέλα εκπαιδεύονται εν μέρει με δεδομένα από το X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του Μασκ, η οποία παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Η xAI επωφελείται επίσης από τα δεδομένα την SpaceX. Την εταιρεία πυραύλων και δορυφόρων του Μασκ. Η Tesla μέσω τροφοδοτεί συνεχώς μέσω των καμερών της που αποσκοπούν στην υποστήριξη της αυτόνομης οδήγησης και η SpaceX μέσω της θέασης από το διάστημα.

Παρ΄όλα όλα τα παραπάνω φανερώνουν προοπτική, σήμερα σε σύγκριση με την OpenAI, η xAI υστερεί. Η συνεργασία της OpenAI με τη Microsoft της προσφέρει πρόσβαση σε υποδομές που ούτε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου μπορεί να συναγωνιστεί: οι κεφαλαιακές δαπάνες της Microsoft, κυρίως σε GPUs και κέντρα δεδομένων αναμένεται να ξεπεράσουν τα 150 δισ. δολάρια το 2024-25. Συνδυάζοντας τα προϊόντα που πουλά άμεσα στους πελάτες της με αυτά που πωλούνται μέσω της Microsoft, η OpenAI κατέχει περίπου το 70% της αγοράς LLM. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητα ένα μεγάλο προβάδισμα.

Ο κίνδυνος να μετατρέψει ο Μασκ, αυτό που νοείται ως υγιής εταιρικός ανταγωνισμός, σε μάχη σώμα με σώμα δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Νωρίτερα τον Νοέμβριο, υπέβαλε μια τροποποιημένη αγωγή, την τρίτη φέτος κατά της OpenAI και των υποστηρικτών της. Με τη xAI ως ενάγουσα και τη Microsoft ως κατηγορούμενη για πρώτη φορά. Τον Ιανουάριο η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), μια αντιμονοπωλιακή αρχή ξεκίνησε έρευνα για τις σχέσεις της Microsoft με την OpenAI στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εξέτασης των επενδύσεων στην AI. Κάποιοι επενδυτές της OpenAI φοβούνται ότι ο Μασκ μπορεί να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στον εκλεγμένο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να ενθαρρύνει την FTC να ερευνήσει βαθύτερα.

Ένας από αυτούς τους επενδυτές, ο Αλεξάντρ Αζουλαί από την SGH Capital κατηγορεί ανοιχτά τον Μασκ ότι χρησιμοποιεί «νομικό πόλεμο» κατά της OpenAI αντί για «δίκαιο ανταγωνισμό». Ένα άτομο κοντά στην OpenAI τη χαρακτηρίζει ως πρωτοπόρο στον τεχνολογικό πόλεμο της Αμερικής με την Κίνα. Η καινοτομία της είναι «θεμελιώδης για την επιτυχία των ΗΠΑ—όχι μόνο για την οικονομική ανταγωνιστικότητα αλλά και για το ποιος θα υπερισχύσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας», λέει. Στην πραγματικότητα, το αμερικανικό τεχνολογικό πλεονέκτημα θα εξυπηρετούνταν καλύτερα αν και οι δύο εταιρείες έπαιζαν το παιχνίδι στην αγορά, με τους γνωστούς μέχρι σήμερα όρους.

*Με στοιχεία από το Economist.

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.