Υπάρχει μια ιδέα που απλώνεται υφέρπουσα σαν ηχώ από μια μελλοντική δυστοπία: ότι οι προγραμματιστές, οι μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, είναι το επόμενο επάγγελμα που θα σβήσει μπροστά στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Κάποιοι μιλούν με καθαρή επιθυμία να φοβίσουν, σχετικά με το ρεύμα που ακούει στο όνομα τεχνητή νοημοσύνη, τους μαθητές να δηλώσουν Σχολή Πληροφορικής. Κάποιοι άλλοι χωρίς να ξέρουν την επιστήμη που κρύβεται πίσω από το παραπέτασμα. Αν εξετάσουμε με νηφαλιότητα τα σημερινά δεδομένα θα αντιληφθούμε πως η πραγματικότητα έχει άλλα σχέδια. Τη δεδομένη χρονική στιγμή η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί στην πρώτη γραμμή και να μας αφήσει εμβρόντητους. Ας δούμε 10 λόγους που το επιβεβαιώνουν:
1. Η Τεχνητή Νοημοσύνη γράφει κώδικα – αλλά δεν καταλαβαίνει τι φτιάχνει. Ναι, μπορείς να της δώσεις εντολή να φτιάξει μια συνάρτηση. Όμως πίσω από κάθε γραμμή κρύβεται ένα σύμπαν αποφάσεων: αρχιτεκτονικές επιλογές, δομικοί περιορισμοί, χάος σφαλμάτων. Και εκεί η ΙΑ δεν έχει το βάθος, το “pourquoi” που κουβαλά ένας μηχανικός.
2. Συμπέρασμα; Η επιστήμη υπολογιστών δεν είναι μόνο κώδικας. Είναι μαθηματικές θεωρίες, δομές δεδομένων, θεωρητική βελτιστοποίηση, συστήματα ασφαλείας, αποδοτικότητα. Για να κάνεις επιστήμη υπολογιστών, δεν αρκεί απλά “να γράψεις το code”, χρειάζεται να καταλάβεις τα θεμέλια.
3. Οι κώδικες γεννιούνται αφηρημένοι· η Τεχνητή Νοημοσύνη παραμένει ψηφιακή εφαρμογή. Δεν εφευρίσκει νέες γλώσσες, ούτε επεξεργάζεται συστήματα από το μηδέν. Δεν μπορεί να ελέγξει αν ένας κώδικας είναι ορθός, ασφαλής και επεκτάσιμος.
4. Η Τεχνητή Νοημοσύνη “εκτελεί” αλλά δεν “σχεδιάζει”. “writing code is not synonymous with CS”. Εμείς ορίζουμε τι πρέπει να φτιάξουμε, αυτή απλά υπακούει.
5. Υπάρχει κρίσιμη ανάγκη ανθρώπινου ελέγχου για συστήματαασφαλείας. Συχνά, οι LLMs δημιουργούν “hallucinations”, ψευδο-κώδικα που μοιάζει σωστό, αλλά κρύβει λογικά κενά. Χρειάζεται ανθρώπινη κρίση, όχι απλά υπάλληλος-μηχανή που διεκπεραιώνει.
6. Η ανάπτυξη τεχνολογίας δημιουργεί περισσότερη ανάγκη για developers. Όπως τονίζει ο CEO του GitHub, Thomas Dohmke, οι πιο έξυπνες εταιρείες θα προσλαμβάνουν ακόμη περισσότερους προγραμματιστές,γιατί αυτοί πολλαπλασιάζουν το έργο τους με όπλο την ΙΑ .
7. Η κωδικοποίηση είναι μονάχα ένα μέρος και ίσως το πιο μηχανικό. Το υπόλοιπο είναι ανάλυση απαιτήσεων, συνεργασία, αντίληψη επιχειρηματικών αναγκών. Αυτά δεν τα κάνει αυτόνομα ένα LLM .
8. Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να δημιουργήσει υπαρξιακή καινοτομία. Δεν πειραματίζεται στο εργαστήριο, δεν γράφει πρωτόκολλα, δεν κάνει πραγματική ανακάλυψη.
9. Υπάρχει το εξής παράδοξο: είναι πιο εύκολο για την ΙΑ να λύσει λογικά προβλήματα, αλλά πώς να περάσει μέσα από έναν χώρο χωρίς να σκοντάψει; Αυτό που ξεπετάμε ασυναίσθητα, κώδικας, λογικές εκτιμήσεις, συναισθηματική νοημοσύνη, προσπερνούν την ΙΑ .
10. Στο τέλος, πάντα χρειαζόμαστε “εγκεφάλους”. Ένα εργαλείο, όσο χρήσιμο κι αν είναι δεν μπορεί να δώσει την κρίση, τη δημιουργικότητα, την ανθεκτικότητα που κουβαλά ένας άνθρωπος. Και όπως λέει ο Irving Dreyfus, πίσω από το keyboard υπάρχει ψυχή, σώμα, κοινωνία .
Οι εργαζόμενοι καλύτερα να μάθουν να χρησιμοποιούν την ΙΑ, όχι να φοβηθούν ότι θα χάσουν τη δουλειά τους. Αυτό είναι το πραγματικό ζητούμενο. Ουσιαστική γνώση πάνω από “πως” και όχι “πότε” θα πας σε επόμενη γραμμή του code και κυρίως τι λογική θα το ελέγξει. Όπως εύλογα κατανοεί κανείς, αν έχει κριτική σκέψη, αυτή είναι η εποχή να εφοδιαστεί με όσα του δίνει η τεχνολογία και το μέλλον θα κρίνει πως θα τα αξιοποιήσει. Όποιος μείνει πίσω σε αυτόν τον “μαραθώνιο” θα έχει ήδη χάσει. Είτε από άρνηση, είτε από ημιμάθεια, άλλος δρόμος και λύσεις δε φαίνεται να υπάρχουν για αρκετά επαγγέλματα. Μιλάμε για μία επανάσταση που ο ιστορικός του μέλλοντος θα αφιερώσει πολλά κεφάλαια.
Όσο για το μέλλον, δεν πρέπει να μιλάμε για αντικατάσταση αλλά για συνεργασία. Ένας προγραμματιστής σήμερα είναι σαν πιλότος αεροσκάφους: διαθέτει το αυτοματοποιημένο σύστημα, αλλά κρατά το τιμόνι και μαθαίνει να το χρησιμοποιεί σωστά.
Οπότε, αν είσαι σε πρώτο έτος ή σκέφτεσαι να δηλώσεις Πληροφορική, μη δίνεις σημασία στην παραπληροφόρηση. Μάθε μαθηματικά, μάθε συστήματα, μάθε κώδικα κι όταν έρθει η ΙΑ να έχεις πολύπλευρη ελευθερία και τη δική σου θέση στο παιχνίδι.
*Με στοιχεία από το The Conversation.
➪ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Instagram.